Dačić: Čime li je Bog "zaslužio" Amfilohija?

"Ponekad se zaista zapitam čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji", rekao je premijer Ivica Dačić povodom nastupa mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohaija i umirovljenog vladike Atanasija Jevtića na današnjem mitingu protiv Briselskog sporazuma Beograda i Prištine u glavnom gradu Srbije, da je to bio neuobičajen i potpuno neprimeren gest prema državi u kojoj crkva i vlast imaju potpuno odvojene zadatke.

U izjavi agenciji Beta Dačić je poručio da niko ne osporava Srpskoj pravoslavnoj crkvi da iznosi svoje mišljenje o potezima vlasti, ali...

"Niko nema prava da bilo kome preti i da se ponaša kao u vreme inkvizicije", kazao je premijer.

Dačić je naveo i da je zgrožen retorikom koja se pojavila.

"To nije Srbija 21. veka. Želimo da Srbija ide napred, branimo srpski narod gde god oin živi. Ovakve poruke su samo vraćanje nazad", ocenio je Dačić.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je tokom molebana za Kosovo, na početku današnjeg skupa u centru Beograda, rekao da se moli za upokojenje vlade i Skupštine Srbije, da im se oprosti svaki greh, voljni i nevoljni, i pomolio se za "vaskrs Kosova i Metohije, cele Srbije i roda srpskog".

Umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić) rekao je, govoreći o državnom vrhu Srbije, da su "ova trojica na vlasti izdajnici koji veruju u garancije NATO-a". "(Premijer Ivica) Dačić kaže da je za realnu i zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i (ubijeni premijer Srbije Zoran) Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi", rekao je Atanasije.

Od ovakvih istupa ogradio se i patrijarh srpski Irinej, pisano saopštivši da za tako nešto nisu imali dozvoli ni Crkve ni njega samog.

Izvor: mondo

Pogledajte još