Dačić: Moguće rotacije ministarstava SPS i SNS

"Postoji mogućnost da se to uradi, ali to podrazumeva promenu kaolicionog sporazuma", rekao je Dačić novinarima posle otvaranja nove fabrike "Gorenja" u Valjevu .

Dačić je rekao da se na prvom sastanku posvećenom rekonstrukciji govorilo o ciljevima koje vlada treba da ostvari posle rekonstruisanja, i objasnio da će upravo ti ciljevi biti tema tokom ove sedmice.

Glavni ciljevi u budućem radu vlade biće, prema njegovim rečima, ubrzanje pregovora o članstvu u EU i samo članstvo Srbije, kao i borba protiv nezaposlenosti.

Naredne nedelje stranački organi će predložiti personalne promene, a poslednje nedelje jula o tome će biti razgovora u vladi i parlamentu.

On je poručio da neće biti "seče knezova" i nije odgovorio na pitanje ko će od ministara biti zamenjen, istakavši da je najveća odgovornost na šefovima stranaka koje čine koaliciju.

"Još nismo stigli u fazu da o tome razgovaramo, ali defenitivno se nećemo svadjati", rekao je premijer.

Premijer Dačić rekao je, takođe, da još nije bilo razgovora ni o tome ko će biti glavni pregovarač Srbije u razgovorima sa EU.

Premijer je novinarima u Valjevu rekao da će 17. jula u Beograd doći komesar za proširenje EU Štefan File sa tehničkim timom kako bi razgovarao o organizacionoj pripremi pregvora Srbije za članstvo u EU. On je rekao da je današnji dolazak visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Beograd, sa kojom će se sastati popodne, dogovoren još ranije kada su se saglasili da posle 28. juna, kada su pregovori otvoreni, sve razgovore treba ubrzati. Premijer je podvukao da dolazak Ešton u Beograd nema veze sa jučerašnjim razgovorima u Briselu.

Kada je reč o telekomunikacijama, prema njegovim rečima, prihvaćeno je da nesmetano rade fiksni i mobilni operateri Srbije, a da je ostalo sporno pitanje koji će biti pozivni broj za Kosovo posle 2015. godine, odnocno da li će ih biti jedan ili dva pozivna broja, a koje će biti razmatrano na sastanku 24. jula. On je rekao i da će distribucija struje biti pozitivno rešena, a da su "Gazivode" stavljene po strani i da će se o tome razgovarati kada se bude govorilo o imovini u energetici, a da je ostalo nerešeno pitanje gde će radnici u "Trafostanici Palač" ubuduće raditi, da li u kosovskom preduzeću ili onom koje će formirati srpska zajednica.

Dačić je novinarima u Valjevu rekao da je kosovski premijer Hašim Tači obećao da će kosovska skupština uskoro doneti zakon o amnestiji.

I Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kartko je prokomentarisao da o rekonstrukciji vlade sada razgovara s partnerima u Vladi Srbije, ne iznoseći više detalja.

"Ja o tome pričam s mojim partnerima i kada se s njima budemo dogovorili obavestićemo medije", rekao je Dinkić novinarima nakon otvaranja druge fabrike rashladnih uredjaja kompanije Gorenje u Valjevu.

Upitan da li je tačno da će Srbija povući ekonomske diplomate, Dinkić je odgovorio da to pitanje nije u nadležnosti Ministarstva finansija već da je to pitanje za ministra Rasima Ljajića.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još