Dačić prekida učešće u pregovorima s Prištinom?

Dačić je u Štrpcu trebalo da učestvuje u predizbornoj kampanji za lokalne izbore na Kosovu

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči izjavio je da od sutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, pa do kraja kampanje 1. novembra nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo. Vlada Kosova odbila je da dozvoli premijeru Srbije Ivici Dačiću da u petak poseti opštinu Štrpce na jugu Kosova i Metohije, prenosi B92.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da bi zabrana kosovskih vlasti da premijer Ivica Dačić poseti Kosovo predstavljala kršenje sporazuma o slobodi kretanja i "jako loš signal". Dačić je u petak 4. oktobra trebalo da u Štrpcima prisustvuje početku izborne kampanje za lokalne izbore na Kosovu zakazane za 3. novembar.

Sa njim je u Štrpce trebalo da ide i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin.

"Očekujem da i međunarodna zajednica, i Priština, na svoj način doprinesu da se kampanja za ove izbore odvija normalno"
, rekao je Đurić gostujući na televiziji B92.

Đurić je dodao da, ukoliko bi Priština donela takvu neracionalnu odluku, to bio signal za međunarodnu zajednicu da je vreme da se izvrši pritisak da se omogući poštovanje sporazuma o slobodi kretanja.

Prema njegovim rečima, cilj državnog vrha Srbije je da "demontira sve probleme" između Beograda i Prištine oko izbora, ali "neće pristajati na ucene".

"Niko u Prištini ne treba da ima iluziju da ćemo mi stajati po strani i prihvatati ma kakave uslove. Ali mi želimo da iskoristimo ovu priliku da povratimo institucionalni uticaj"
, rekao je Đurić.

Savetnik predsednika je kazao da će se Tomislav Nikolić "aktivno uključiti" u kampanju uoči izbora, ali nije precizirao da li to podrazumeva odlazak na Kosovo.

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kući izjavio je da od sutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo do kraja kampanje.

Zabrana dolaska zvaničnika Srbije na Kosovo trajaće do 1. novembra kada se kampanja završava, rekao je Kući Tanjugu.

Blic

Pogledajte još