Drašković: Radomir Marković je sakrio i dokaze o zločinima na Kosovu i u Bosni

"Marković ucenjuje i dokumentima o sadašnjim čelnicima Vlade, koje su montirali njegovi ljudi u BIA i VBA. Ne preti samo falsifikatima nego i dokumentima o zločinima „crvenih beretki“ i drugih paravojski na Kosovu nad Albancima i Srbima, i takvim zločinima u Bosni. Verovatno je na tom spisku ubistvo američkih državljana braće Bitići.

Marković je naređivao zločine, a naloge je dobijao od šefa države. I Haškom tribunalu, kao svedok na suđenju Miloševiću, nudio je nagodbu: Da mu Hag ukine optužnicu za Ibarsku, a on bi rekao sve što zna o zločinima u Bosni, na Kosovu i u Srbiji koje je naređivao Milošević. Tužilac Džefri Najs je odbio takvu nagodbu.

Srbija je na kolenima dok se kriju ti zločini i Markovićevi tajni dosijei. Otvoriti sve i objaviti sve. Tada će na kolenima biti kriminalni vrh Miloševićeve države, a ne Srbija i naš narod ", rekao je Drašković.

U razgovoru koji je dokumentovan kroz izveštaj člana Komisije, Marković je rekao, između ostalog:

"Policajci koji su sa njim razgovarali previše su 'nisko rangirani' i da će ga izigrati ako im pomogne, a da on zauzvrat ima čvrsta obećanja da će mu se pomoći i da će on izaći sledeće godine na osnovu primene zaštite zakonitosti, ili pomilovanjem, a da je o tome već razgovarao sa savetnikom predsednika Republike Oliverom Antićem", navodi Komisija.

Prema navodima, osuđeni Marković je tom članu radne grupe rekao da je odmah nakon razgovora sa policijom pozvao svoju suprugu Ivančicu i da joj je rekao sledeće:

”Oni (misleći na policiju) su bili ponovo ovde i bili su vrlo bezobrazni i nemaju nameru da mi se skinu sa grbače. Navodno na sve to supruga Ivančica je odgovorila da joj je muka od svega, da joj je prekipelo, i da će ako 'Oni' naprave samo još jedan korak, ona preseliti u Zagreb, a da će 15 (petnaest) tajnih dosjea koje poseduje , a koje joj je navodno Marković dao, objaviti u svim Evropskim novinama, i još negde, a ona zna gde. Osuđeni Marković ukazuje da će sve to imati veoma ozbiljne i nesagledive posledice kako po njega tako i po državu, ali da mu je više muka od svega kao i njegovoj supruzi", saopštila je Komisija.

Marković je još rekao da u vezi tih dosijea "nije pristao na nagodbe sa bivšim ministrom policije Dušanom Mihajlovićem, načelnikom RDB-a Goranom Petrovićem i njegovim zamenikom Zoranom Mijatovićem, dok je bio u pritvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu, kao ni na nagodbu sa tužiocem Haškog tribunala Džefrijem Najsom u Hagu kada je svedočio na suđenju bivšem predsedniku Republike Slobodanu Miloševiću.”


Blic

Pogledajte još