File doputovao u Beograd, prvo sa Dačićem i ministrima (VIDEO)

Tokom dvodnevne posete glavnom gradu Srbije, File će sa najvišim srpskim zvaničnicima razgovarati o pripremama za početak pristupnih pregovora sa EU, nastavku reformi, sprovođenju briselskog sporazuma i promovisanju pomirenja u regionu.

Posle sastanka u Palati Srbija očekuje se obraćanje novinarima.

File je treći visoki zvaničnik EU koji je posle odluke Brisela o otvaranju pristupnh pregovora posetio Beograd - pre njega su to učinili predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i visoka predstavnica Ketrin Ešton.

Komesar za proširenje će se sutra sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a iz Beograda on putuje u Prištinu.

Poseta Filea biće simboličan uvod u početak uporedne analize usklađenosti propisa Srbije sa pravnim tekovinama EU, takozvanog skrininga, koji će biti formalno otpočet u septembru ili oktobru.

"Odluka o otvaranju pristupnih pregovora predstavlja veliki uspeh srpskog rukovodstva čime se nagrađuju kontinuirani napori ulagani tokom prošle decenije. Ti napori moraju biti nastavljeni: proces pregovaranja je zahtevan i traje godinama. Želeo bih da izrazim zadovoljstvo otvaranjem potpuno nove faze odnosa sa Srbijom", rekao je File uoči dolaska u Beograd.

Beograd dočekuje Filea, po Dačićevim rečima, spreman za pristupne pregovore i dalje reforme, ali bez glavnog pregovarača, što, kako je Tanjugu rekao Fileov portparol Peter Stano, u ovom trenutku ne bi trebalo da predstavlja problem.

S timu vezi, Dačić je danas izjavio da nema nedoumica kada je reč o šefu pregovaračkog tima sa EU, već da se postavlja pitanje šta je najbolje rešenje.

On je dodao da Srbija ima već sve potrebne strukture, da će danas sa Fileom razgovarati o organizacionom delu, a da je šef pregovaračkog tima samo jedan segment.

Premijer je podvukao da se radi o šefu tehničkog pregovaračkog tima.

Dačić je ponovio da je cilj da se pregovara o koracima koji slede, kao što je skrining, dinamika skrininga i dinamika samih razgovora. "On dolazi sa tehničkim timom i razgovaraće se o odnosima pregovarača sa državnim organima. To je tema današnjih razgovora", rekao je on.

Kada počnu pristupni pregovori prvo će biti otvorena poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost), a za Srbiju je važno i kojim poglavljem će biti obuhvaćeno pitanje Kosova.

Kako danas javlja Radio Slobodna Evropa File će, pored ohrabrenja, doneti i stav da pregovori neće biti završeni bez poglavlja 35, koje se odnosi na Kosovo.

Dopisnik RSE iz Brisela, pozivajući se na izvore bliske Savetu ministara, navodi da će File tokom posete preneti poruku da su pitanja vezana za normalizaciju odnosa s Prištinom predviđena za početak pristupnih razgovora i da bi to poglavlje moglo da bude otvoreno paraleno s poglavljima 23 i 24.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još