Uhapšeni Albanci prebačeni u Beograd

Uhapšeni su prebačeni u sedište jedinice MUP za istraživanje ratnih zločina. Njih su dovezli pripadnici žandarmerije u koloni svojih vozila.

U zgradu MUP uveli su ih maskirani žandarmi, a uhapšeni su imali lisice na rukama, vezane na leđima.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević rekao je novinarima u Beogradu da su hapšenja još u toku, ali nije želeo da precizira o kom ratnom zločinu je reč.

Sumnja se da su pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca 2001. godine oteli dva momka, a posle nekoliko dana njihova tela su pronađna u blizini logora kod mesta Breznica. Jedan momak tada je imao 18, a drugi 19 godina.

Dvojica glavnih osumnjičenih u toj grupi, prema saznanjima Tužilaštva za ratne zločine, nisu dostupni pravosudnim organima Srbije i kriju se na području Kosova i Metohije, ali njihova imena su poznata.

Sumnja se da ova grupa ima veze sa "Gnjilanskom grupom" OVK koja je činila zločine na području Kosova i Metohije 1999. godine.

Hapšenja su izvršena u Bujanovcu i selima Veliki Trnovac i Breznica.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Vranju da je policija na jugu Srbije uhapsila ukupno osam osoba, od kojih se pet terete za ratni zločin nad civilima.

Dačić je na konferenciji za novinare kazao da su zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila uhapšeni Eljhami Salihi, Mustafa Limani, Šerif Abdiri, Nedir Sefedini i Sevdai Emurlahi.

Ivica Dačić je rekao da je akcija Žandarmerije izvedena po nalogu Tužilaštva za ratne zločine.

Bljerim Duraki iz sela Breznice uhapšen je zbog ilegalnog posedovanja oružja, rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, uhapšene su i dve osobe koje su ometale tu akciju.

Jedan od njih je Izet Ćazimi, rođeni brat Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao komandant Leši - jednog od komandanata Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Pogledajte još