Naučite da plešete uz afričke ritmove

Radionica se zasniva na inicijaciji pokreta, oslobađanju energije, konekciji sa ritmom i buđenju osećaja kroz plesnu koreografiju. Poseban deo je posvećen muzikalnosti, đembe ritmu i teoriji Afričkog plesa.

Odnos naroda Afrike prema plesu i značaj koji mu pridaju u svakodnevnom životu, jedna je od dragocenosti bogate afričke kulture. Odrastajući uz ritam muzike kao ritma života i ples kao korake koji se prave na tom putu, prenose nam onaj poseban osećaj koji imamo dok ih gledamo kako plešu: osećanju uživanja u svakom trenutku života kao dovoljno dragocenom da se proslavi, spontanom ispoljavanju seksualnosti, detinjoj nesputanosti u igri.

Prilika da afrički ples učite od nekoga ko se kao plesač razvijao u izvornoj afričkoj plesnoj tradiciji istovremeno je i prilika da se kroz ritam Afrike povežete sa sopstvenim telom, počnetee da ga otkrivate i osećate u potpunosti, da ovladavajući jezikom govora tela izrazite one posebnosti koje leže u svakome od nas.

Radionica će se održati uz živi ritam djembe-a što nam pruža mogućnost da osetite pokretačku snagu ovog instrumenta, životni ritam kojim pulsira. Možda vam to pomogne da bolje razumete i osetite značaj koji ovaj instrument ima u afričkoj kulturi.

Đoutala Seydi počeo je da pleše još kao dete, kao član tradicionalne plesne grupe koju je predvodila njegova majka. Kasnije je sa časovima plesa nastavio kao deo grupe Woulaba iz Ziguinchora i Melody iz Dakara koje su negovale tradicionalni afrički ples. Deset godina kasnije napustio je ovu grupu da bi zajedno sa prijateljima osnovao novu Doman-Doman. Nju je činilo 18 ženskih i muških plesača, a zajedno su nastupali širom Afrike i Evrope. U radu sa ovom grupom, Djoutala nije usavršio samo svoje plesne veštine, već je stekao i nove - kao koreograf. Kako bi se usavršio i na tom polju, pohađao je časove koreografije afričkih i modernih plesnih tehnika.

Posle skoro deset godina zajedničkih iskustva, putovanja i pružanja podrške u razvoju novih talenata napušta grupu Doman-Doman kako bi se preselio u Austriju . Postavivši svoju životnu bazu u Evropi nastavlja da razvija svoju karijeru sarađujući sa različitim grupama, kao što je npr. "Spirit fire". Nastupao je i na festivalima poput "Halamasch festival", "UNO Ball" i "Sans Soleil" u Beču.
Tokom poslednjih dvanaest godina Djoutala radi na podizanju i usavršavanju svog obrazovnog, umetničkog centra u Senegalu u kome se nude časovi plesa, sviranja na bubnjevima, izrada skulpture, časovi afričkog jezika iz Senegala. Centar se nalazi u selu Kafountine smeštenom na poluostrvu. 2003 Pokrenuo je organizaciju festivala Djambadong koji se održava svake godine u Senegalu kao spoj muzike, plesa i kulture a sa ciljem da se novim generacijama prenese tradicija i kulturno nasleđe.

Povodom održavanja seminara u petak 9.11 sa početkm od 21h u Kulturnom Centru Nea Pangea (Crnogorska 8, Zeleni venac), održaće se veče afričke muzike gde će gost Đoutala Seydi izvesti plesni performance.

Više informacija na: http://www.afrodance-djoutala.com/
http://www.festival-djambadong.com/

Nedelja 11. novembra 13 - 17h
Brazilski Kulturni centar, zgrada Bigza

Pogledajte još