Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe preti Dačiću oružanim sukobom zbog spomenika

Bivši pripadnici rasformirane OVPMB (Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe) zapretili su predsedniku Vlade Ivici Dačiću oružanim sukobom ako Vlada Srbije pokuša da sruši spomenik OVPMB u Preševu.

Na sajtu "Preševa jone" pripadnici OVPMB su naveli da će "vrlo lako ponovo obući čizme i uniforme i uzeti oružje u ruke".

- U Srbiji postoji pravna država. Ukoliko taj spomenik nije postavljen u skladu sa našim zakonima i propisima, on će biti uklonjen - rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Odgovarajući na najave i pretnje premijera Srbije Ivice Dačića da će Srbija silom ukloniti spomenik pripadnicima bivše OVPMB, ukoliko to vlasti u opštini Preševo ne učine, komandant Ljulji - Ljuljzim Ibiši je rekao da su spremni da se tome suprotstave, ako je potrebno i oružjem.

- To apsolutno nije moguće i može da preti ko god hoće, država je jača od svake pretnje i očekujemo da to pitanje bude narednih nedelja rešeno. Moglo je da bude rešeno za jedan dan, ali smo iskazali dobru volju da ne dolivamo ulje na vatru. Ali, ako neće milom onda ćemo silom - poručio je Dačić iz Banjaluke rekavši rekao da je o ovom spomeniku obaveštena međunarodna zajednica i da se radi o otvorenoj provokaciji.

- Mi kao bivši pripadnici i komandanti OVPMB zbog evropskih integrativnih procesa smo dali prioritet dijalogu i nastojanjima da probleme rešavamo kroz razgovore, uz nadu da će se zaustaviti represija Srbije prema etničkim Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Međutim, zbog stalnih provokacija žandarmerije i zbog pretećih izjava Dačića ispada da Beograd ne interesuje ni dijalog niti stabilnost u regionu - kazao je Ibiši.

S druge strane Šefket Hasani, poznat pod nadimkom "Poeti" (Pesnik) rekao je da će se, ukoliko dirne u spomenik OVPMB u Preševu, Dačić susresti sa 500 spremnih vojnika sa Zapada.

Hasani je pozvao Srbiju da prednost da dijalogu, kako bi se "danas sreli za pregovaračkim stolom, a ne sutra u šumi".

Izvor: Beta/Tanjug

Pogledajte još