Koštunica: Dačić odmah da podnese ostavku!

"Zahtevamo od Ustavnog suda da odmah donese odluku o obustavljanju primene uredbe koja se zapravo odnosi na integrisano upravljanje granicom, jer se sa poslednjim Dačićevim dogovorima o naplati carine podrivaju sami temelji države", rekao je Koštunica za agenciju Beta.

Po oceni Koštunice, novi dogovor Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija, postignut prošle noći u Briselu o uspostavljanju i naplati carine, znači da je između Srbije i Kosova napravljena međudržavna granica.

"Koliko juče, Dačić je tvrdio da se ništa nije promenilo sa postavljanjem graničnih prelaza, a danas imamo i naplatu carine. Ovakvo protivdržavno delovanje srpskog premijera nažalost predstavlja novi krunski dokaz zašto Dačić više nema nikakav legitimitet da obavlja posao predsednika Vlade, i zato mora odmah da podnese ostavku", rekao je Koštunica.

Po rečima predsednika DSS, ukoliko se Ustavni sud i dalje bude oglušivao i ne bude radio svoj posao, onda je i sud direktan saučesnik u rušenju ustavnog poretka Srbije, što zahteva pokretanje krivične odgovornosti samog Ustavnog suda.

Dačić je rano jutros, posle razgovora s predsednikom Vlade Kosova Tačijem u Briselu, kazao da je postignut dogovor da se carina i dažbine na severu Kosova uplaćuju u poseban fond za razvoj severa.

Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači rekao je, međutim, da će se sada naplaćivati carina po kosovskim zakonima i da je Srbija preuzela obavezu da rasformira "paralelne" strukture bezbednosti na Kosovu.

(Vestionline)

Pogledajte još