Da je živ, danas bi napunio 68 godina: Podsetimo se hitova Boba Marlija!

Najpoznatiji rege muzičar, Robert Nesta Marli, karijeru je započeo 1962. godine, a godinu dana kasnije je sa prijateljima, takođe muzičarima, Piterom Tošom i Banijem Livingstonom osnovao bend pod nazivom “The Wailers”. Zajedno su snimili prvu pesmu “Simmer Down”, koja je na Jamajci gotovo preko noći postala veliki hit.

Njihove pesme je publika obožavala pa je popularnost ovih rege muzičara konstantno rasla.

Prema jednoj anketi, Britanci smatraju da je Bob Marli muzičar koji je imao najveći uticaj na svetsku kulturu i društvo u istoriji moderne rok muzike.

Pre internacionalne slave Marli je 1966. godine oženio Ritu Anderson koja je kasnije počela da peva u njegovom bendu. Godine 1972. objavili su album “Catch a Fire”, koji je poznat kao prvi rege album objavljen van Jamajke. Narednih godina menjali su se članovi benda sa kojima je nastupao, ali hitovi, snažne i upečatljive pesme nisu izostajale: "Roots, Rock, Reggae", "I Shot the Sheriff", "No Woman, No Cry", "One love"...

Bob Mari je bio i vrlo religiozna osoba. Godine 1966. zajedno sa članovima grupe prihvatio je rastafarijansku veru pa su svojim stihovima i muzikom širili poruku ljubavi i mira, a borili se protiv nepravde i represije i na taj način su snažno delovali na svoje verne fanove.

Marli je imao sedmoro dece, i svi su nastavili njegovim putem, baveći se muzikom.

Kako je Marli bio predstavnik jamajčanskog naroda, uvek je bio na meti političkih bandi, pa je tako bio i meta atentata u kome je ranjen. Kada su 1978. godine na Jamajci izbili veliki politički nemiri, ovaj veliki muzičar je pokušavao da pomiri vlast i opoziciju pa je nastupio na nacionalnom stadionu Kingstona gde ga je sačekalo više od 20.000 ljudi. Na tom koncertu Marli se rukovao sa predsednikom i liderom opozicije, a za taj koncert nazvan “One Love Peace Concert” od Ujedinjenih nacija dobio je medalju za mir.

Marli je 19. januara 1994. dobio svoju zvezdu u R’n’R Hall Of Fame

Bob Marli umro je od posledica raka na nožnom palcu, koji se razvio zbog povrede dok je igrao fudbal. Pošto rastafarijanska vera nije dozvoljavala odstranjivanje bilo kog dela tela, nije dao da mu amputiraju palac. Ostale metode lečenja nisu davale rezultata, pa je veliki umetnik preminuo 1981. godine u Majamiju, na Floridi.

Od tada, svake godine širom sveta se obeležava "Dan Boba Marlija".


Pogledajte još