Hag: Zaštićeni svedok opisao streljanja

Među streljanima je bio i njegov otac.

General Mladić optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima pošto je Vojska Republike Srpske, pod njegovom komandom 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Svedok RM-313 izjavio je da su u kuću, u kojoj je bio s ocem, došli "četnici".

"Otac mi je rekao: 'Sakrij se pod krevet'. Posle su došli četnici i našli su nas". Sa ocem i drugim ljudima, RM-313 je zatim bio ukrcan u kamion, a vojnici su im stavili poveze preko očiju.

Posle nekog vremena, kamion je stao, a svedoku, njegovom ocu i drugim ljudima naredjeno je da izadju na poljanu. "Izašli smo, odvezali su nam poveze da vidimo ... i počeli su pucati po nama", rekao je RM-313, dodajući da je bio mrak i da se ništa nije videlo.

Kako je kazao, pre pucnjave je zarobljenicima bilo naredjeno da legnu na zemlju. "Ustao je jedan i krenuo da beži, četnik je rekao 'stani, pucaću', on nije stao i četnik ga je ubio".

RM-313 posvedočio je da je bio ranjen u nogu i ruku, što je i pokazao sudijama. Upitan gde mu je otac tada bio, odgovorio je: "Ne znam gde je bio, nismo bili blizu". Kada je pucnjava utihnula, svedok je ustao i video "džip sa crvenim krstom" u koji su ga "četnici pustili". Kazao je da se seća da je bio prebačen u bolnicu u Zvorniku gde je lečen.

Tužioci su, kao kontekst i potvrdu izjave RM-313, naveli svedočenje jednog vozača Zvorničke brigade VRS da je 14. jula 1995. bio očevidac kada se, tokom masovnog streljanja muslimanskih zarobljenika u selu Orahovac, iz hrpe tela pojavio dečak koji je bio ranjen i dozivao svog oca.

Po izjavi vozača, koji je svedočio pod pseudonimom RM-247, koju su tužioci citirali u sudnici, "jedan brkati potpukovnik VRS" zatim je naredio vojnicima da dečaka ubiju, ali niko od vojnika nije poslušao to naredjenje. Potpukovnik je potom vozaču naredio da dečaka vrati u školu u Orahovcu, gde su bili ostali muslimanski zarobljenici. Plašeći se da će dečak biti ubijen, vozač ga je, umesto u školu, kako je izjavio, odvezao u bolnicu u Zvornik.

Prema optužnici protiv Mladića i ranijim presudama Tribunala, VRS je u Orahovcu 14. jula 1995. ubila oko 1.000 muslimanskih zarobljenika.

Tuzioci su u ranijim procesima sugerisali da je "brkati potpukovnik" na mestu zločina bio bezbednosni oficir Drinskog korpusa VRS Vujadin Popović koga je Tribunal 2010. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

Suđenje generalu Mladiću, optuženom i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN 1992-95. biće nastavljeno sutra.

Izvor: beta

Pogledajte još