NEOBIČNO SUĐENJE U INDIJI: Svedočenje papagaja poslalo ubice na doživotnu robiju

Sud u Indiji osudio je dvojicu muškaraca na doživotnu robiju zbog počinjenog ubistva i pljačke, u dobroj meri zahvaljujući papagaju koji se u trenutku zločina nalazio u kući.

Nilam Šarma, supruga glavnog urednika vodećeg indijskog lista Vidžaja Šarme, ubijena je u svojoj kući 20. februara 2014. Nakon ubistva, kuća je opljačkana, ali policija nije pronašla počinioce sve dok papagaj, kućni ljubimac porodice, nije počeo da vrišti ime Vidžajevog nećaka.

Vidžaj je postao sumnjičav kada je čuo krike papagaja i zatražio je od policije da ispita njegovog nećaka Ašu, koji je priznao da su on i njegov prijatelj Ronija Mesija počinili zločin.

Devet godina nakon ubistva, specijalni sudija Mohamed Rašid osudio je obojicu optuženih na doživotni zatvor i izrekao novčanu kaznu od 72.000 rupija (874 dolara), na osnovu Ašuovog priznanja i naknadno prikupljenih dokaza.

Prema informacijama do kojih je došao portal "Indija tudej", Vidžaj Šarma je tog kobnog dana kada mu je ubijena supruga bio sa sinom i ćerkom na venčanju, a žena Nilam je ostala kod kuće.

Kada se kasno uveče vratio, u kući je zatekao telo žene i psa, kućnog ljubimca. Oboje su bili ubijeni oštrim predmetom.

Posle incidenta papagaj, kućni ljubimac porodice Šarma, prestao je da jede i pije vodu i nije se uopšte oglašavao. To je Vidžaja navelo na pomisao da je papagaj bio svedok ubistva i da je možda prepoznao počinioca.

Kada je počeo da navodi jedno po jedno ime pred papagajem, ptica se uznemirila kada je čula nećakovo ime i počela da vrišti "Ašu, Ašu". Papagaj je čak i pred policijom imao istu reakciju na Ašuovo ime, stoji u policijskom izveštaju.

Nivedita Šarma, ćerka ubijene Nilame, rekla je za "Indija tudej" da je Ašu često dolazio u njihovu kuću i boravio kod njih. Znao je gde se čuva novac i nakit u kući i planirao je pljačku, tvrdi Nivedita.

On je tokom upada u kuću psa nožem izbo devet, a Nilamu 14 puta.

"Svedočenje" papagaja se pominje u celom slučaju, ali nije unet u dokazni materijal, jer zakon ne predviđa takvu mogućnost.

Nivedita Šarma kaže da je ptica uginula šest meseci nakon incidenta. Vidžaj Šarma je umro 14. novembra 2020, tokom pandemije kovida 19.

- Moj otac je želeo da Ašu bude najstrože kažnjen, cela porodica bi podnela zahtev Vrhovnom sudu da ga osudi na smrt - naglašava ćerka ubijene.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još