Tri scenarija za Srbiju

0

Gotovo je izvesno da će šefovi država i vlada na samitu 27. i 28. juna doneti odluku o otpočinjanju pregovora o pridruživanju Srbije EU. Neizvesno je da li će tog dana biti saopšten i datum početka pregovora. Iz Brisela poručuju da je najvažnije da Srbija uđe u proces priprema pregovora, a ne kada će se čuti tačan datum.

Pominju se tri scenarija koji zavise pre svega od odluke nemačkog parlamenta.

U sva tri Srbija dobija odluku o početku pregovora, samo u prvoj varijanti odmah dobija i tačan datum početka pregovora, a u drugoj je datum uslovan, to jest, navodi se, ali uz uslov da do tog datuma dođe do ozbiljne primene briselskog sporazuma. U trećoj varijanti datum se ne saopštava do nekog novog samita, svakako posle nemačkih parlamentarnih izbora.

U Briselu ističu da nije najvažnije hoće li se tačan datum čuti sledeće nedelje ili za nekoliko meseci. Važno je da će Srbija ući u proces priprema pregovora koji svakako mora da se obavi čak i da se datum saopšti. Taj proces trajaće nekoliko meseci i podrazumeva da Evropski savet 28. juna donese odluku da sa Srbijom počne pregovore o pridruživanju, a onda Evropska komisija dobija zadatak da pripremi okvir za pregovore.

Evropska komisija zatim šalje delegaciju u Srbiju da uradi takozvani eksplanatorni skrining, koji je neka vrsta konsultacija i pregleda usaglašenosti ukupnog zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom EU, da bi se pomoglo pripremanju okvira za pregovore.

Nakon toga, Evropska komisija dostavlja predlog okvira pregovora Evropskom parlamentu i Savetu ministara.

Ono što se smatra početkom direktnih pregovora je prva međuvladina konferencija na kojoj se oni zvanično inaugurišu. Ta konferencija može da se održi tek kada svih 27 članica, ili u našem slučaju 28, jer će do tada i Hrvatska biti član, potvrde okvir pregovora. Ranije je za to bilo potrebno između tri i pet meseci.

Dakle, ukoliko se ništa nepredviđeno ne desi, konferenciju možemo da očekujemo najranije krajem godine ili u januaru 2014.

Opširnije možete pročitati ovde

Izvor: RTS

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.