Ružić: Sledeći skrining 2. oktobra

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić zadovoljan je prvim signalima iz Brisela, koji potvrđuju da je srpski pregovarački tim stručno osposobljen.

Govoreći o Paradi ponosa, Ružić je rekao je da je važna ocena EU u vezi sa njenim održavanjem. Upitan da li će za njega biti poraz ako Parada ne bude održana, s obzirom na to da je najavio i svoje prisustvo, rekao je da "to ne shvata lično", već kao pitanje poštovanja Ustava i ljudskih prava. "Mi građane ne smemo da definišemo i opredeljujemo prema njihovoj pripadnosti, bilo seksualnoj, bilo nacionalnoj, već prema tome kakvi su ljudi", rekao je Ružić. Najavio je da će sa šeficom pregovaračkog tima Tanjom Miščević ići na Paradu, bez obzira na to gde se ona održava. Ukoliko bezbednosna procena bude negativna, "taj dan će biti obeležen u nekom zatvorenom prostoru, gde ćemo se, takođe, pojaviti", najavio je Ružić.

"Izraženo je veliko zadovoljstvo činjenicom da su članovi našeg tima propitivali, praktično ispitivali šta je to duh zakonodavstva u ovom poglavlju u evropskom zakonodavstvu", rekao je Ružić, gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

Najavljuje da će sledeće nedelje, 2. oktobra, početi eksplanatorni skrining za poglavlje 24, koje se odnosi na pravdu i bezbednost, nakon čega sledi poglavlje 32, koje se tiče finansija.

Eksplanatorni skrining podrazumeva objašnjavanje duha zakonodavstva EU u određenom poglavlju, nakon toga ide bilateralni skrining gde srpski pregovarači objašnjavaju duh zakonodavstva Srbije, a epilog toga je razlika koju Srbija treba da uskladi sa evropskim zakonodavstvom, objašnjava ministar.

Ružić se nada da više neće biti novih političkih preduslova i prepreka "imajuću u vidu da smo u prethodnih 13 godina sve političke teme na teži ili lakši način razrešili".

Dodaje da je sprovođenje briselskog sporazuma garancija uspešnog procesa pregovora.

Kada je reč o poglavlju 35, koje se tiče na normalizacije odnosa sa Kosovom, Ružić ističe da je Vlada je pokazala da ima kredibilitet i da nema razloga da se ceo proces optereti pitanjem normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Ovo su tehnička pitanja koja se malim delom odnose na teritoriju Kosova i Metohije i ta pitanja treba da budu prebačena u poglavlje 35, kako bi proces mogao da teče i kako bi se na kraju razmatrala i ta pitanja", smatra ministar.

Ružić je napomenuo da su medijski zakoni od ključne važnosti za otvaranje pregovora sa EU i najavio da će oni uskoro sigurno biti doneti.

Ipak, nije siguran da će medijski zakoni biti usvojeni u Skupštini Srbije do 16. oktobra, kada se očekuje objavljivanje godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u pristupanju EU.

Branko Ružić je rekao da je još preuranjeno govoriti o kandidatu SPS-a za gradonačelnika Beograda.

Govoreći o trenutnom stanju u glavnom gradu, najavio je da će SPS sa koalicionim partnerima još razgovarati.

"Princip koji SNS želi da primeni, da praktično unapred definiše da se održe izbori, je njihovo legitimno pravo. Naravno da o tome još treba da se razgovara imajući u vidu činjenicu da smo u mnogim opštinama i gradovima praktično bez izbora doveli do rekonstrukcije vlasti", rekao je Ružić.

Istakao je da će se ovih dana vrlo brzo videti kako će javne službe funkcionisati i da li će u tom vakumu biti potrebno na neki drugi način rešavati to pitanje i to ne samo legitimiteta koji je, kako navodi, veoma jasno rešen, već pre svega funkcionisanja vlasti i preuzimanja odgovornosti od koalicionih partnera ili će se postići dogovor da se krene u izborni ciklus naredne godine.

"Još je preuranjeno o tome govoriti. Naravno da to zavisi od svih aktera u ovoj priči", zaključio je Branko Ružić.

Izvor: RTS

Pogledajte još