Prodaju cigarete trudnicama i porodiljama

- U porodilištu prodaju cigarete i alkohol, što je neprimereno i šokantno za ustanovu ovog tipa - neprijatno je bio iznenađen Beograđanin Goran Ćatić prilikom posete sestri u GAK “Narodni front”.

Zdravstvene ustanove mogu po zakonu da izdaju višak prostora, ali uz uslov da delatnost zakupca ne narušava zdravstvenu delatnost.

Trudnice sa cigaretom u ruci često se mogu videti ispred beogradskih porodilišta.
- Kupim ponekad cigarete, a ovde sam na održavanju trudnoće. Znam da ne bih smela da pušim, škodi i detetu i meni, ali šta ću, smanjila sam dosta. Kada mi muž dođe u posetu, izađemo ispred i popušimo cigaretu. Ipak ne bi trebalo da ih prodaju u zgradi jer nas tako mame - kaže buduća majka Suzana Đ.

Dr Snežana Rakić, v.d. direktora GAK “Narodni front” ističe da je ugovor sa vlasnikom prodavnice sklopljen sa prethodnim rukovodstom bolnice.

- Apsolutno sam protiv prodaje cigareta i alkohola u zgradi porodilišta i intervenisaću na sve moguće načine da se to prekine. Prodavnica je jako dugo ovde. Nažalost, nema zakonskog okvira po kojem bolnica kada izda prostor može da propiše šta će se tu prodavati, odnosno kojom će se delatnošću baviti - kaže dr Rakić.

Ona, međutim, mogućnost vidi u zakonu u pripremi.

- Pitanje je koliko će te radnje moći da opstanu jer će novim zakonom biti propisano šta će moći da se prodaje u lokalima u okviru zdravstvene ustanove. U nekim ustanovama su i fitnes centri, frizerski saloni... - ističe dr Rakić.

Do vlasnice prodavnice u GAK “Narodni front” nismo uspeli da dođemo, a prodavačica koja je želela da ostane anonimna pozvala se na ugovor “koji dozvoljava i prodaju cigareta”.

- Radimo ovde već 13 godina, ranije smo prodavali bebi opremu, sada smo kao trafika, a za cigarete imamo dozvolu - kaže ona.

Vlasnik prodavnice u holu GAK “Višegradska” Dragan Jeftić kaže da prodaju alkohol i cigarete, ali ističe da se on tome protivi, tim pre što je i sam nepušač.
- Cigarete uglavnom kupuju zaposleni i muževi u poseti, ali se desi da ih i poneka trudnica zatraži. Ne slažem se sa prodajom cigareta i alkohola, ali morali smo da ih uvedemo jer su zaposleni u bolnici to svakodnevno od nas tražili - naglašava Jeftić. Cigarete u prodavnici koju drži već 20 godina skrivene su ispod kase.

Iz Ministarstva zdravlja navode da će zdravstvena inspekcija obaviti nadzor u GAK “Narodni front”.

- Ne mogu se davati pod zakup prostori za delatnosti nespojive sa radom ustanove. Neprimereno je da se cigarete i alkohol prodaju u porodilištu.

Proverićemo ugovor o zakupu jer ovi proizvodi nisu u skladu sa zdravstvenom delatnošću. Sa direktorima ćemo razgovarati da raskinu ugovor i, osim vlasnika, sankcionisaćemo i ustanove ako ništa ne preduzmu - objašnjava Jelica Radulović, zdravstveni inspektor.

(old_image)

Izvor: Blic, Ana Vušović Marković

Pogledajte još