Samouništenje za 3,2,1: Android i Microsoft ubacuju novu opciju u svoje uređaje?

I baš zbog toga Google i Microsoft će ubaciti opciju za “samouništenje” (kill switch) na svoje Android i Windows OS smartfone. Ta opcija će – kada se aktivira - učiniti da smartfon postane potpuno neupotrebljiv u slučaju krađe i tako obesmisliti svaki pokušaj otuđivanja.

Policija već dugo ohrabruje IT firme da se ozbiljnije uključe u borbu sa lopovima i jedan od predloga koji će sada biti usvojen je bio ubacivanje “kill-switch” opcije, koja će rešiti taj veliki problem. Apple i Samsung, dva najveća proizvođača telefona, već imaju slične opcije na svojim modelima.

Ulazak u akciju Google-a i Microsoft-a znači da sada ovakvu mogućnost imaju sva tri najpopularnija operativna sistema na smartfonima na svetu.

Krađa smartfona je postala ozbiljan problem širom sveta. Američki podaci govore sledeće:

- 3,1 milion mobilnih uređaja je ukradeno u SAD tokom 2013. godine, što je duplo više nego u 2012. godini
- Svaki treći Evropljanin je doživeo da izgubi ili da mu ukradu mobilni uređaj u 2013. godini.
- U Južnoj Koreji broj krađa mobilnih uređaja se upetostručio od 2009. do 2012. godine.
- U Kolumbiji je prijavljeno milion ukradenih uređaja u 2013. godini.

U SAD-u su, u pokušaju da stanu na put daljem kriminalu, predstavili plan “Secure our Smartphones”. Deo tog plana je zahtev proizvođačima da nekako učine posao lopovima težim... "Aktiviranje “dugmeta za samuništenje” pretvara atraktivan, skup i spreman za prodaju uređaj u hrpu plastike i stakla i to će mu srozati vrednost," kaže njujorški javni tužilac.

Stručnjaci tvrde da je Apple-ova opcija - Activation Lock – koja je omogućena na svim iOS 7 uređajima od septembra 2013. godine, značajno pomogla da se smanji broj krađa. Po nekim izveštajima, u prvih pet meseci 2014. godine broj ukradenih iPhone-a u Njujorku je opao za 17%. U drugim velikim centrima takođe su zabeleženi slični podaci - 24% manje krađa u Londonu i 38% u San Francisku tokom poslednjih šest meseci od uvođenja ove mogućnosti. Takođe, u tom istom periodu, krađe drugih “ne Apple” smartfona su se povećale.

izvor: B92

Pogledajte još