Portugal. The Man na INmusic #13!

Foto: Promo

Portugal su vlasnici jednog od najuspešnijih hitova protekle godine "Feel It Still" i neupitno jedan od najzanimljivijih američkih rock sastava novije generacije. The Man pridružuju se impresivnom muzičkom programu INmusica #13!

Čudno ime, ali čudna i lokacija nastanka benda, jer priznajte da niste navikli da slušate puno izvođača sa Aljaske. Ali, Portugal. The Man osnovali su školske kolege John Gourley i Zach Carothers 2004. godine u malenom gradiću Wasilla u Aljasci. Gourley i Carothers već su ranije sarađivali u sklopu benda Anathomy of a Ghost, a nakon njegovog raspada kreativnu energiju usmeravuju u novi projekt – Portugal. The Man. Prvi demo snimci nastaju 2004., uskoro se bend seli u Portland, nakon čega slijedi i prva američka turneja. Početkom 2006. godine izlazi im album prvijenac, Waiter: „You Vultures!“ U nezaustavljivom ritmu samostalno izdaju četiri iduća albuma – Church Mouth (2007.), Censored Colors (2008.), The Satanic Satanist (2009.) i American Ghetto (2010.) – svaki album pojedinačno kao svojevrsno sistematično istraživanje celog niza žanrova, od eksperimentalnog rocka i psihodelije do bluesa i popa.

Nakon niza godina sticanja baze obožavatelja na underground sceni i neumornih turneja diljem SAD-a, 2010. Portugal. The Man potpisuju ugovor za Atlantic Records čime započinje i njihov proboj na međunarodnu scenu. Već 2011. izlazi In the "Mountain in the Cloud" s kojim bend sve više prisvaja psihodelični pop-rock kao svoj prepoznatljiv zvuk te nastupaju kao predgrupa na evropskoj turneji The Black Keysa. U 2013. započinju saradnju s Danger Mouse-om koji im producira hvaljeni album Evil Friends (2013.) s kojim su se uspešno probili i na međunarodnim lestvicama. Poznati po neumornom stvaralačkom impulsu i potpunoj uronjenosti u svoju muziku Gourley i Carothers pozivaju Mike D-ja (Beastie Boys) da im se 2014. pridruži kao producent novog albuma. Nakon tri godine u studiju i dovoljno snimljenog materijala za čak dva albuma, koji su trebali zvati Gloomin + Doomin, Portugal. The Man povlače neočekivan potez i odlučuju se da odbace sav snimljeni materijal i krenu ispočetka da traže zvuk za svoj osmi studijski album. Rizik se isplatio i u martu 2017. objavljen je najavni singl, nedavno nominiran za Grammy-ja u kategoriji najbolje pop izvedbe dua ili grupe, "Feel It Still", a uskoro je usledio i jedan od najboljih albuma protekle godine, Woodstock. Preko 100 miliona prikaza na Youtube-u, vrhovi muzičkih lista, rasprodate turneje širom sveta, samo su zaslužena nagrada za izuzetno kreativan sastav koji svoju viziju i ljubav prema muzici neumorno deli sa fanovima već celu deceniju. Ovim sastavom se INmusic definitivno svrstava među najveće „hitove leta“ 2018. Ne propustite ga!

Pogledajte još