Ana Ivanović: Poraz me motivisao da radim još bolje

Ana Ivanović je takmičenja na ovogodišnjem Australian Open-u završila porazom u 3. kolu, od Ruskinje Alise Klejbanove rezultatom 2:1 (7:5, 6:7, 6:2). Uprkos najavama da su pripreme za novu sezonu protekle odlično I da ćemo ponovo gledati staru Anu Ivanović, peta teniserka sveta nije uspela da ponovi prošlogodišnji uspeh i dođe do finala prvog grend slem turnira u godini. 

Da li je treći set, koji si igrala sa Klejbanovom, bio pravi pokazatelj da ti forma još nije na nivou na kom bi trebalo?
- Prvo bih istakla da je protivnica igrala odlično. Ja sam se trudila da je ispratim I da se vratim u igru, ali mislim da je drugi set bio iscrpljujući za mene I da je ostavio posledice u daljoj igri. Trudila sam se 100%, ali ona je bila bolja. Stizala je neke neverovatne udarce I pogađala čudne uglove. Mislim da joj je ovo bio meč karijere. 

Kako se sada osećaš, ako uporediš prošlogodišnju i sadašnju igru?
- Teško je to porediti. Prošle godine sam napredovala iz meča u meč, a sada sam se dosta borila I imala neke neverovatne udarce. Protivnici su mi bili dosta drugačiji, tako da ne bih mogla da uporedim prošlogodišnji sa ovim turnirom. 

Kada si se vratila osvajanjem drugog seta, da li mislila da si slomila otpor protivnice I da možeš do pobede? (old_image)
- Da, ali ne samo posle drugog seta. Do kraja sam verovala da mogu preokrenuti rezultat. Pomalo nisam imala sreće, a takođe sam se nekoliko puta razočarala, kada me je servis izdao u važnim momentima. Kao što sam rekla, odigrala sam neverovatan meč, dala svoj maksimum i sada je važno da naučim sve što mogu iz ovog poraza i da dalje radim još više. Ponekad vas porazi motivišu da radite bolje. 

Protivnica je bila odlična, a da li si bila zadovoljna svojim nivoom igre?
- U prvom setu sam imala dosta uspona i padova. Teško sam pronalazila ritam, jer su poeni bili jako kratki. Uglavnom se sve svodilo na vinere ili neiznuđene greške jedne od nas dve. Bilo je razočaravajuće i frustrirajuće što sam imala protivnicu kojoj je odgovaralo da sve rešava prvim udarcem, a moja želja je bila da se igraju duži poeni. 

Kakve će posledice Australian Open ostaviti na tebe za dalji rad?
- Tužna sam, jer smatram da sam mogla mnogo više da pokažem u Melburnu. Ali, porazi mene uvek motivišu da budem bolja, pa se nadam da će tako biti i sada. Dosta turnira je pred svima u ovoj godini i biće novih šansi sa se pokažem. 

Da li si iznenađena što su nakon Rolan Garosa stvari po tebe krenule potpuno drugačije?
- Ne, očekivala sam da će tako biti. Kada jednom dospete na mesto broj 1, svako želi da uzme neki deo vas. Tada sam se osećala kao neka meta. Takođe, imala sam i povredu, tako da je taj period za mene bio i težak, ali imnogo toga sam tada i naučila. Većina stvari tada je bila novo iskustvo, ali vreme je preda mnom i nadam se da ću se uskoro vratiti na stari put. 

Da li znaš nekoga ko je bio u sličnoj situaciji kao ti? Sada nemaš trenera, kakvi su planovi?
- Na žalost, situacija je takva i ne znam da je bilo ko bio u situaciji koju ja imam sada. U procesu sam traženja trenera, ima nekoliko kontakata i nadam se da ću se uskoro odlučiti, jer je veoma važno da odluka bude brza. Važno je da tokom igre možete dobiti neki savet, a meni je to u Australiji nedostajalo. Izbor koji napravim zaista mora biti pravi. 

(old_image)Koliko je nervoza doprinela lošoj igri i porazu?
- Na poslednjem meču nisam bila nimalo nervozna. Prvi meč je možda obeležilo to osećanje, ali protiv Klejbanove zaista nisam bila nervozna. Pokušala sam da uživam i nametnem svoj stil igre. Nakon što sam dobila drugi set verovala sam da sam pronašla ritam i da mogu do pobede. Međutim, ona je bila isuviše dobra u završnici. 

Kakav je tvoj komentar na nasilja koja su se dešavala u Melburnu među navijačima?
- To je sve prilično tužno. Sport je odlična stvar da okupite ljude i da se oni drže zajedno. Nije važno odakle dolaze, već da uživaju u igri svojih ljubimaca. Zaista sam tužna kada se takve stvari dese. Nadam se da će u budućnosti takve stvari izostati i da će ljudi imati razumevanja za težak put koji smo prošli da bismo se našli ovde, pa da će zajedno sa nama samo uživati u igri i dobrom raspoloženju.

Ana Ivanović se trenutno nalazi na 5. mestu WTA liste, a ispred nje su Jelena Janković, Serena Vilijams, Dinara Safina i Elena Dementijeva. Sa svega nekoliko bodova manje iza Ane je Venus Vilijams.

Katarina Stojković 
26.01. 2008.

Pogledajte još