Dačić izložio plan, Čanak opservirao

"Želim da radim na budućnosti naše zemlje i našeg naroda, ne želim da se bavim podelama ni aktulenim, ni onim od pre 20 godina, niti rascepima u vreme komunizma, niti podelama na partizane i četnike, starosesdeoce i došljake, ne zanimaju me dinastijske podele, niti one na po verskoj i nacionalnoj pripadnosti. Želim da izgradimo integralnu viziju budućnosti Srbije i vladu okrenutu budućnosti a ne prošlosti. Imamo snagu za ozbiljan preprod ", rekao je u ekspozeu Ivica Dačić.

Vlada Srbije neće privatizovati JP Elektroprivredu Srbije, a zadržaće većinsko vlasništvo i u drugim strateški važnim javnim preduzećima koja imaju monopolsku poziciju na tržištu, kao što su Železnica, PTT, Aerodrom

Osim borbe protiv "bele kuge", Dačić je rekao da je "prioritet nove vlade ekonomski oporavak zemlje".
" Svi ostali ključni ciljevi ove Vlade, kao što su evropska budućnost Srbije, rešavanje pitanja Kosova, regionalna saradnja, borba protiv kriminala i korupcije, školstvo, zdravstvo i drugi, zavisiće od toga da li smo sposobni da obezbedimo ekonomski opstanak naše zemlje", rekao je Dačić.

Mandatar je poručio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova ali da je potrebno srpovesti sve što je prethodna vlada dogovorila u dijalogu sa Prištinom.

O medijima:

"Borićemo se protiv cenzure i za oslobađanje novinara od političkih pritisaka, ali i pritisaka urednika, vlasnika i drugih centara moći. U ovoj oblasti treba onemogućiti svaki monopol i političku kontrolu nad medijima", rekao je Dačić.

Ni ja, ni Vlada Srbije, nemamo, niti ćemo imati ambiciju da radimo tudji posao. Dakle, ova Vlada neće imati svoje spin doktore koji će se baviti uređivanjem medija. I gde god to budemo mogli, a da ne ugrozimo egzistenciju ljudi i opstanak tih medija, trudićemo se da izađemo iz vlasničke strukture", naveo je mandatar

(old_image)

Čanak inspirisan Dačićem

Nakon ekspozea, koji je u mnogo čemu, a naročito po obećanjima i optimizmu podsećao na mnoge ranije govore mandatara, za reč se prvi javio Nenad Čanak. On je u svom inspirativnom govoru uporedio sadašnju vladu sa vladom Mirka Marjanovića iz 1998. godine.

"Samo vam fali Maja Gojković, svi ostali su manje više na broju, a to su uglavnom stranke i osobe kojima je godinama bio zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije i u Ameriku. Tu sitnicu ste sigurno primetili", rekao je između ostalog Čanak.

Koga u Potočare, koga na Kosmet?

Postavljajući mnoga pitanja na koja u ekspozeu mandatara nije dobio odgovor, Čanak je, između ostalog pitao: "Koga ćete poslati u Potočare sledeće godine gospodine mandatare?"
Na to je neko u sali dobacio: "Rasima".

"Kako ćete rešiti pitanje Kosova? Govorite o rešavanju problema sunarodnika, a ne pominjete 1,8 miliona onih koji tamo žive, nisu naši sunarodnici, a bili su državljani Srbije? Kako ste to zamislili", pitao je Čanak.

Ivica Dačić je, kako je rekao, "inspirisan inspirativnim Čankovim govorom" rekao da sve optužbe i pitanja usmeri ka aktuelnoj vlasti jer nova još nije počela da radi.

Očekuje se da će sednica trajati do duboko u noć, odnosno do ranih jutarnjih sati.
Ministri bi trebalo da budu izabrani u petak, a onda će svi članovi vlade položiti zakletvu.

Pogledajte još