Pa zapali cigaretu kad vidiš ovako užasavajuću kutiju...

Prema novom zakonu, kako prenosi "Index.hr", sve cigarete u Australiji bi trebalo da se prodaju u pakovanjima maslinaste boje sa zastrašujućim prizorima bolesti koje pušenje izaziva. Na zakon koji je australijska vlada donela još prošle godine žalili su se duvanski giganti poput "British American Tobacco-a" i "Philip Morris-a".

- Većina sudija smatra da je novi zakon u skladu s australijskim ustavom - piše u prvom saopštenju za javnost, dok se čeka detaljnije obrazloženje ovog oštrog zakona.

S druge strane, velike duvanske kompanije na nova neatraktivan pakovanja reaguju brigom za drastičan pad profita, kao i mogućnošću ulaska lažnih proizvoda na australijsko tržište.

- To je loš zakon od koga će imati koristi samo kriminalci koji prodaju ilegalne cigarete na našim ulicama - rekao je Skot Mekintajer, portparol BAT-a za Australiju.

Takođe, duvanske kompanije tvrde i da je zakon neustavan jer krši zakon o intelektualnom vlasništvu zabranjujući upotrebu logoa i ostalih oznaka kompanija.

Na kraju, duvanske kompanije su prihvatile novi australijski zakon i već proizvode pakovanja koja za cilj imaju da uplaše uživaoce duvana. Kako javlja BBC, slične mere razmatraju i Novi Zeland, Indija, Velika Britanija i neke američke savezne države.

Da li bi ovakav zakon trebalo da postoji i u Srbiji?
Kada bi bio donet, da li bi dao rezultata na smanjene pušenja?

Pogledajte još