Najdugovečnije životinje na svetu

Portal B92 predstavio je najdugovečnije životinje na svetu.

12. Kokoška Matilda (16 godina)

Matilda je najstarija kokoška na svet koju je njen vlasnik mađioničar platio 10 dolara i učinio svojim asistentom. Brzo je naučila trikove i pojavila se čak i u američkom “The Tonight Show”. Titula “Najstarije kokoške na svetu” samo je kruna njenog uspešnog života.

11. Lav Džoni Senior (30 godina)

Džoni Senior preselio se iz skučenog kaveza u rumunskom zoo vrtu u prostrani Park divljih životinja u Jorkširu u poznim godinama. Uginuo je u junu ove godine i bio savršen uzor svom sinu Džoniju Junioru.

10. Pas Blui (29 godina)

Blui koji je živeo od 1910. do 1939. i dalje impresionira vlasnike pasa, zato što je ovaj australijski ovčar, prevedeno u ljudski životni vek, živeo 129 godina. Taj rekord još ni jedan pas nije oborio, a tajna njegove dugovečnosti navodno je u ishrani obogaćenoj mesom emua i kengura.

9. Panda Bao Bao (34 godine)

Ljubitelji životinja širom sveta tugovali su za pandom pod imenom Bao Bao kada je ove godine odjeknula vest o njenoj smrti. Ovaj divni meda bio je poklon Kine Nemačkoj, a neko vreme proveo je i u Londonu pokušavajući da impresionira ženku Ming Ming.

8. Mačka Krim Paf (38 godina)

aca Krim Paf odrasla je u kući poznatoj po dugovečnim ljubimcima. Naime, njena baka Reks Alen bila dugo je smatrana najstarijom mačkom u Teksasu. Obe mace odgajio je Džejk Peri koji očigledno ima dara za brigu o životinjama.

7. Beli medved Debi (42 godine)

Spasena iz arktičkog doma za životinje bez roditelja, Debi je provela život čineći ljude , barem na trenutak, srećnijim. Bila je omiljena u Zoološkom vrtu u Vinipegu i podarila mu šest divnih medvedića.

6. Zlatna ribica Goldi (45 godina)

Goldi je, kao i mnoge druge ribice, pronašla vlasnike tako što im je dopala kao nagrada na vašaru. Naime, porodica Evans iz Engleske dobila ju je šezdesetih godina prošlog veka i održavala je živom narednih nekoliko decenija. Na posletku, Goldi (“zlatna”) je postala gotovo bezbojna i uginula 2006.

5. Nilski konj Doli (62 godine)

Doli je nadživela očekivano trajanje života nilskih konja za čak dve decenije. Njeni čuvari u Zoo vrtu Mesker kažu da tu živi duže nego što je radio i jedan od radnika.

4. Šimpanza Gregori (66 godina)

Iako je Gregori uginuo 2008. zasigurno se ubraja u najdugovečnije šimpanze koje su ikada živele. Od kako je spasen iz jednog afričkog zoo vrta, rastao je u Čimpunga rehabilitacionom centru za šimpanze i danas je simbol borbe protiv maltretiranja ovih divnih životinja.

3. Kakadu Kuki (79 godina)

Kuki je ovog leta proslavio 79. rođendan i dobio je titulu najstarijeg kakadua u Brukfild zoo vrtu. On je za života stekao mnogo poštovalaca koji mu čak šalju igračke i mejlove.

2. Slon Lin Vang (82 godine)

Poznat i kao “deka Lin” ovaj slon imao je prilično buran život. On je bio čak i dobavljač namirnica u Drugom svetskom ratu, a tada se našao i u zarobljeništvu. Nakon što mu je dosadio takav život, penzionisao se u zoo vrtu u Taipeiju.

1. Kornjača Advajta (+/- 250 godina)

Šteta je što Advajta nije mogla da govori, budući da bi imala štošta da kaže o svetskoj istoriji. Ova kornjača bila je ljubimac britanskog generala Roberta Klajva i živela na njegovom imanju dok nije poklonjena zoo vrtu Alipor. Iako niko nije siguran u njene godine, podaci govore da je na Zemlji bila duže od dva veka.

Pogledajte još