Pet vrsta raka koje možete sprečiti vežbanjem

Fizička aktivnost i zdravlje su nerazdvojni, a već je priličan broj istraživanja pokazao da redovno bavljenje nekom vrstom vežbanja sprečava pojavu određenih vrsta raka.

Rak želuca nastaje u ćelijama unutrašnjeg zida želuca, a istraživanje objavljeno u "European Journal of Cancer" pokazalo je da su osobe koje su se redovno bavile nekim sportom, na primer igrale košarku tri puta nedeljno, smanjile su rizik za dobijanje raka želuca 20 do 40 odsto, prenosi "Metroportal".

Sportovi visokog intenziteta poput plivanja dobri su za žene, a one koje se bavile takvim sportom imale su upola manji rizik od dobijanja raka jajnika od žena koje nisu bile fizički aktivne.

Što se ostalih vrsta raka koji napadaju žene tiče, rak dojke koji počinje u mlečnim kanalima je najčešći, a žene koje su bar pet puta nedeljno vežbale i zdravo se hranile takođe su prepolovile rizik od dobijanja raka dojke.

Rak pluća je najrasprostranjeniji, a i ovom slučaju su najbolja prevencija sportovi visokog intenziteta ili naporno kondiciono vežbanje.

Što se tiče muškaraca, već i rekreativno bavljenje sportom smanjuje rizik od naprednih faza raka prostate, a takođe je zabeleženoo i smanjivanje smrtnosti kod bolesnika s već razvijenom bolešću.

Pogledajte još