Akcija: Pomozi da se završi domaći SF film "Ozon"!

Da bi njihov "Ozon“ (Ozone) ugledao svetlost dana mladi autori Branko Sujić i Mirko Milošević napravili su prezentaciju filma na "Kickstarteru“, sajtu koji omogućava kreativnim niskobudžetnim projektima da dođu do sredstava za realizaciju. Sudeći po temi, univerzalnosti priče i ideji samog projekta, autori se nadaju da će do 26. oktobra uspeti da prikupe potrebnih 8.000 dolara.

UKLJUČI SE U AKCIJU: FILM OZON NA KICKSTARTERU

Kao platforma, ‘’Kickstarter’’ omogućava svim kreativcima koji se bave filmom, video igrama, muzikom, umetnošću, dizajnom i tehnologijom, da ostvare svoje zamisli kroz male donacije običnih ljudi. Da bi se izbegla mogućnost da projekat ostane nedovršen, autori moraju da prikupe sav novac koji su postavili kao cilj. U suprotnom uložena sredstva se vraćaju donatorima.

Od aprila 2009. godine, više od 350 miliona dolara je skupljeno za više od 30.000 projekata, zahvaljujući ulaganju više od 2,5 miliona ljudi.

SF film “Ozon” je privukao veliku pažnju na Internetu. Posebnu pažnju mu je posvetio i Pol Frenklin, dobitnik Oskara za vizuelne efekte za film "Početak“ (Inception), koji je na svom Twitter nalogu promovisao ovaj projekat.

Dvojica autora izmaštala su svoju priču o svetu nakon globalnog nuklearnog rata još pre nekoliko godina, u pokušaju da i sami istraže mogućnosti i dostignuća koje kompjuterski generisana slika pruža umetnosti filma.

(old_image)

Inspirisani ostvarenjima poput "300“ ili "Grad greha“, u kojima se kombinuju realna i kompjuterski generisana slika, Sujić i Milošević snimili su svoj film na identičan način. Materijal je snimljen u "green screen“ studiju Galerije 12+, prema prvobitnom scenariju i po konceptu, zahvaljujući kome su dobili početna sredstva od sekretarijata za kulturu, kako Skupštine grada Beograda, tako i Republičkog ministarstva.

- Da nije bilo fondova, teško da bismo mogli da snimimo film, ali nažalost, ta sredstva nisu bila dovoljna da se sve završi. Zato se nadamo da ćemo to ostvariti preko "Kickstartera" i da će se time pokazati da sredina nije prepreka za finansiranje projekata te vrste - kažu autori filma.

A od novca skupljenog na Kikstarteru, Sujić i Milošević će okončati rad na postprodukciji slike, montaži zvuka, finalnom miksu i kolor korekciji, koliko je još ostalo da se priča o “Ozonu” privede kraju. Film traje oko 26 minuta, i zasad svega četiri člana ekipe radi na postprodukciji filma. Kada bude bio okončan, “Ozon” će najpre obići filmske festivale a potom, sa creative commons licencom, moći će da se šeruje i daunloduje sa interneta.

O filmu "Ozon"...
Autori: Branko Sujić i Mirko Milošević
Glavne uloge: Petar Benčina, Sofija Rajović, Radivoje Čupić
Produkcija: Akademski filmski centar

U fazi postprodukcije filma koja traje već tri godine, Sujić i Milošević su se detaljnije posvetili ilustrovanju unutrašnjih stanja glavnih junaka, pre svega kroz ekspresivnu sliku kojom se priča ta neobična melodrama. Autori opisuju svoje delo kao film sporog tempa i snažnog vizuelnog izražaja.

A "Ozon“, shodno zaista složenoj postprodukciji, zahtevao bi još par meseci rada, do konačnog završetka. Film bi, po oceni autora, sa svim skupljenim sredstvima u što skorijoj budućnosti, mogao da ugleda svetlost dana već iduće godine.

Izvor: B92

Pogledajte još