Dačić: Ugrožen bezvizni režim

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija nizom preventivnih i restriktivnih mera uspela da znatno smanji broj lažnih azilanata, koji iz ekonomskih razloga pokušavaju da dođu u zemlje zapadne Evrope, ali da je bezvizni režim Srbije sa državama šengenskog prostora i dalje ugrožen.

Dačić je, posle sastanka sa državnom sekretarkom Belgije za azil i migracije Megi de Blok, precizirao da je iz Srbije u 2010. godini u zapadnu Evropu tražeći azil pokušalo da ode 17.000 građana, a da je u prošloj godini taj broj prepolovljen.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije veoma dobro sarađuje sa belgijskom i drugim evrpskim vladama, ali problem lažnih azilanata i dalje preti da ugrozi viznu liberalizaciju sa državama šengenskog prostora, prenosi RTS.

"Mi smo mnogo uložili da bismo dobili viznu liberalizaciju, a možemo je lako izgubiti", rekao je Dačić, i istakao da ne želi da se u Srbiji stvara animozitet prema Romima i Albancima koji najčešće traže lažni azil u inostranstvu.

"Najveći broj azilanata su Romi i Albanci i zato smo pažljivi u primeni meri kako se ne bi desilo nesto što bi se moglo tumačiti kao kršenje ljudskih prava", kazao je Dačić.

On je precizirao da su Nemačka, Švedska, Begija, Luksemburg, a u poslednje vreme i Švajcarska, države u kojima se beleži najveći broj lažnih azilanata iz Srbije i objasnio da lažni azilati i ne žele da dobiju azil, već da računaju na finansijsku pomoć država domaćina dok se njihov slučaj razmatra.

"Umesto da te zemlje daju novac za lažne azilante, mogli su da ulože u neku investiciju ovde kako bi ti ljudi imali gde da rade".

Premijer je upozorio da su države zapadne Evrope znatno smanjile iznose kojima pomažu azilantima, tako da se više nikome ne isplati da traži azil sa tom namerom.

Beograd (9.10. 2012.)

Pogledajte još