U prodaji "Trešnje od olova" Aleksandra Saše Ignjatovića

„Trešnje od olova je knjiga o nama, sada i ovde. O Srbiji, takvoj kakva jeste. Oštra, povremeno duhovita, češće cinična i sarkastična, kritika aktuelnog srpskog društva. Simbolika trešanja je ono što se krije u nama, sve što je dobro, vedro i živo, i što ostaje skriveno u oklopu od olova, koji čine mediji i politika, i koji ne dozvoljavaju našoj suštini da izađe na površinu. Ova knjiga je rečima vešto iscrtana skica vremena koje smo mislili da smo proživeli i preživeli, a koje još živimo i koje ćemo, na sreću ili na žalost, još živeti. Koliko dugo, zavisi samo od nas.

Autor knjige Aleksandar Saša Ignjatović, o svojoj novoj knjizi je rekao: „’Trešnje od olova’ su jedan sasvim lični osvrt na predapokaliptičnu Srbiju, nastao kroz moje dugogodišnje iskustvo u medijima. Volim da mislim da će čitaoci u njoj prepoznati optimističan ton i prepoznati neke tajne signale zahvaljujući kojima će moći da pronađu svoj put do izlaza iz mračnog tunela u kojem Srbija danas živi i diše. Svi smo mi, ovde i sada, na neki način trešnje od olova, kojima treba nešto što će nas razdrmati, probuditi i naterati da skinemo taj oklop i vratimo osmeh na lice.“

Knjiga „Trešnje od olova“ je oštra i duhovita kritika savremenog srpskog društva, u mnogim njegovim vidovima. Izgubljene slatke trešnje kakve smo jeli u detinjstvu pisac ovih oporih zapisa pronalazi u sebi i svom okruženju samo u retkim trenucima, kad je čovek prisiljen ili dovoljno iskren da se okrene onom najboljem delu sebe, lišenom pogubnog delovanja medija, savremene tehnologije i neprirodnih uticaja sa strane. A to se može samo kad odbaci olovni oklop bučne i užurbane stvarnosti koji ne dozvoljava našoj pravoj prirodi da izađe na površinu.

Aleksandar Saša Ignjatović
(1966) radio je kao novinar i urednik u redakcijama mnogih beogradskih listova. Trenutno je urednik u dnevnim novinama "Informer". Od 2010. je u Udruženju građana „BG Calling“. Objavio je jedinu autorizovanu biografiju Milovana Ilića Minimaksa „Do gole kože“, a potom, nekoliko godina kasnije, svoju zbirku priča „BG blues“ (u četiri izdanja: 2006, 2007. i u „Laguni“ 2010. godine). Tamnu stranu vremena u kojem živimo opisao je u trodelnoj zbirci priča pod naslovom „Tajne srpskog džet-seta“ (2008–2010)

Pogledajte još