File i Dačić: Spremni za dijalog ali bez priznanja Kosova

Rečenica o teritorijalnom integritetu Kosova iz dokumenta Evropske komisije odnosi se na stav o podeli Kosova, a ne o statusu, kaže Stefan File. Tokom dana, predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sa evropskim komesarom.

Evropski komesar za proširenje Štefan File sastao sa premijerom Ivicom Dačićem da bi mu predstavio detalje Izveštaja Evropske komisije o napretku evrointegracija Srbije.

Dačić je posle susreta rekao da je Beograd spreman za politički i tehnički dijalog s Prištinom, ali da Srbija ne može prihvatiti uslove koji bi značili priznavanje nezavisnosti Kosova, prenosi RTS.

"Komesar File mi je preneo stav da nema novih uslova za nastavak dijaloga i da bi dijalog, ukoliko bi Srbija u njemu učestvovala, bio statusno neutralan", rekao je Ivica Dačić novinarima posle sastana sa Fileom u Vladi Srbije.

Osvrćući se na pominjanje teritorijalnog integriteta Kosova u Strategiji proširenja EU, Dačić je rekao da je za Srbiju, u tom smislu, bilo važno pitanje da li postoje novi uslovi u procesu evrointegracija, odnosno da li je potrebno da Srbija za dobijanje datuma otpočinja pregovora ili članstvo u EU, na neki način, prizna nezavisnost Kosova.

"Odgovor je da nema novih uslova, da je reč o uslovima Evropskog saveta, u kojima jasno stoji da je potrebno vidljivo i održivo unapređenje odnosa Beograda i Prištine i za nas to nije sporno. Za nas je bila sporna rečenica o teritorijalnom integritetu Kosova, imajući u vidu da to može da vodi ka zaključku da možda postoje novi uslovi. A za nas je to neprihvatljivo", naglasio je Dačić.

Pogledajte još