5. novembar: Šta je iza maskirane borbe protiv tiranije?

0

Iako većina zapravo nije u celosti svesna istorijske pozadine "barutne zavere" 5. novembra 1605. godine, danas maske Gaja Foksa simbol su pobune antiglobalista, hakera "Anonymousa", anarhista i svih nezadovoljnih.

Prošle godine, hakerska grupa “Anonymous” simbolično je za 5. novembar najavljivala rušenje Facebooka. Iako se tih dana svašta dešavalo na Internetu, dosta toga se “drmalo”, malo toga se u konačnom skoru “potreslo”.

Svakog 5. novembra u Engleskoj se pale logorske vatre i vatrometi i izgovaraju prkosne reči: “Remember, remember, the Fifth of November, the gunpowder treason and plot. I know of no reason why the gunpowder treason should ever be forgot”.

Međutim, za sve koji nisu do tada bili upoznati sa “barutnom zaverom” – značajnim događajem iz burne prošlosti Velike Britanije – kroz lično interesovanje za istoriju ili, bar, kroz izuzetni film Džejmsa MektigaV for Vendetta“, zahvaljujući “Anonymousima” i njihovom upotrebom čuvenih maski Gaja Foksa – sigurno jesu.

Čuvena Noć lomača desila se 5. novembra 1605. godine kada je pod vođstvom Gaja Foksa, u čuvenoj “barutnoj zaveri”, grupa pobunjenika pokušala da sa 36 buradi baruta digne u vazduh Parlament i kralja Džejmsa. Kraljeva smrt je zamalo izbegnuta, a Foks je proglašen krivim za veleizdaju i osuđen na smrt. Najpre je obešen, potom rasporen, i na kraju je njegovo telo isečeno na komade. Naravno, iza ove pobune i njenog razbijanja, kriju se brojne političke zavere “začinjene” pre svega borbom između katolika i protestanata.

Pesma o 5. novembru sa potpisom V

Ispod stilizovane maske sa likom Gaja Foksa, poslednjih godina “skrivanjem pokazuju svoj stav” svi od hakera “Anonymousa”, preko antiglobalista do anarhista. Brkovi i špicasta bradica jedne istorijske ličnosti danas kriju mnoge koje si odlučili da pišu stranice moderne istorije, poput Džulijana Asanža, kome je policija upravo ovu masku skinula sa lica na protestima u Londonu.

Vekovima kasnije, svi nezadovoljni iz najrazličitijih razloga, objedinili su se pod maskom pobune koju nosi kultni junak V iz filma “V for Vendetta” snimljenog po čuvenoj grafičkoj noveli Alena Mura i Dejvida Lojda.

Kako na okupljanje različitih boraca protiv tiranije pod “đavolski nasmejanom” maskom njegovog borca protiv nesloboda – V-ja, gleda Dejvid Lojd, autor grafičke novele “V for Vendetta”, a i samog izgleda ove popularne maske?

Maska Gaja Foksa postala je uobičajena i zgodna da se koristi u protestima protiv tiranije. Radujem se što je ljudi koriste, potpuno je originalno što se jedna ikona popularne kulture koristi na ovaj način – rekao je Lojd za BBC povodom proteksta “Okupirajte Vol Strit” na kojima je, takođe, “moderni Gaj Foks” bio posvuda na ulicama Njujorka.

PARADOKS: Iako se svi borci protiv tiranije i antiglobalistički gerilci “okupljaju” pod maskom Gaja Foksa, oni kupovinom tih maski zapravo pomažu upravo jednoj velikoj korporaciji. Kompanija “Time Warner” je vlasnik prava na masku V-ja i svaka kupljena (original!) maska samo povećava njihov konto u banci. Ovih maski se godišnje proda više od 100.000 – matematika je jasna.

Kolektivna identifikacija i anonimnost kako hakera, tako i drugih nezadovoljnih koje vezuje “skrivanje” pod ovom maskom, stvorila je jedan novi pokret kojima je “barutna zavera” i simbolika lika Gaja Foksa, danas, zapravo samo deo vizuelnog imidža globalnog pokreta.

Smatram da je grupi “Anonymous” bila potrebna multifunkcionalna predstava kako bi sakrila njihov identitet, a istovremeno simbolizovala njihovu individualnost – “V for Vendetta” je priča o borbi jedne osobe protiv sistema – objašnja Lojd za BBC.

Protesti u Španiji u septembru; Foto: Beta/AP

S druge strane, poznati kritičar stripova Rič Džonston, u izjavi za BBC kaže sledeće:

Ideja da V-maska bude politički simbol je smešna. To je isto kao kada biste poverovali da možete da srušite vladu uz pomoć svetlosne sablje ili He-Manovog mača.

Da li ti nosiš neku svoju V-masku protiv tiranije svih vrsta? Kako izgleda tvoja borba? Boriš li se uopšte?

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.