5. novembar: Šta je iza maskirane borbe protiv tiranije?

Prošle godine, hakerska grupa "Anonymous" simbolično je za 5. novembar najavljivala rušenje Facebooka. Iako se tih dana svašta dešavalo na Internetu, dosta toga se "drmalo", malo toga se u konačnom skoru "potreslo".

Svakog 5. novembra u Engleskoj se pale logorske vatre i vatrometi i izgovaraju prkosne reči: "Remember, remember, the Fifth of November, the gunpowder treason and plot. I know of no reason why the gunpowder treason should ever be forgot".

Međutim, za sve koji nisu do tada bili upoznati sa "barutnom zaverom" - značajnim događajem iz burne prošlosti Velike Britanije - kroz lično interesovanje za istoriju ili, bar, kroz izuzetni film Džejmsa Mektiga "V for Vendetta", zahvaljujući "Anonymousima" i njihovom upotrebom čuvenih maski Gaja Foksa - sigurno jesu.

Čuvena Noć lomača desila se 5. novembra 1605. godine kada je pod vođstvom Gaja Foksa, u čuvenoj "barutnoj zaveri", grupa pobunjenika pokušala da sa 36 buradi baruta digne u vazduh Parlament i kralja Džejmsa. Kraljeva smrt je zamalo izbegnuta, a Foks je proglašen krivim za veleizdaju i osuđen na smrt. Najpre je obešen, potom rasporen, i na kraju je njegovo telo isečeno na komade. Naravno, iza ove pobune i njenog razbijanja, kriju se brojne političke zavere "začinjene" pre svega borbom između katolika i protestanata.

Pesma o 5. novembru sa potpisom V

Ispod stilizovane maske sa likom Gaja Foksa, poslednjih godina "skrivanjem pokazuju svoj stav" svi od hakera "Anonymousa", preko antiglobalista do anarhista. Brkovi i špicasta bradica jedne istorijske ličnosti danas kriju mnoge koje si odlučili da pišu stranice moderne istorije, poput Džulijana Asanža, kome je policija upravo ovu masku skinula sa lica na protestima u Londonu.

Vekovima kasnije, svi nezadovoljni iz najrazličitijih razloga, objedinili su se pod maskom pobune koju nosi kultni junak V iz filma "V for Vendetta" snimljenog po čuvenoj grafičkoj noveli Alena Mura i Dejvida Lojda.

Kako na okupljanje različitih boraca protiv tiranije pod "đavolski nasmejanom" maskom njegovog borca protiv nesloboda - V-ja, gleda Dejvid Lojd, autor grafičke novele "V for Vendetta", a i samog izgleda ove popularne maske?

- Maska Gaja Foksa postala je uobičajena i zgodna da se koristi u protestima protiv tiranije. Radujem se što je ljudi koriste, potpuno je originalno što se jedna ikona popularne kulture koristi na ovaj način - rekao je Lojd za BBC povodom proteksta "Okupirajte Vol Strit" na kojima je, takođe, "moderni Gaj Foks" bio posvuda na ulicama Njujorka.

PARADOKS: Iako se svi borci protiv tiranije i antiglobalistički gerilci "okupljaju" pod maskom Gaja Foksa, oni kupovinom tih maski zapravo pomažu upravo jednoj velikoj korporaciji. Kompanija "Time Warner" je vlasnik prava na masku V-ja i svaka kupljena (original!) maska samo povećava njihov konto u banci. Ovih maski se godišnje proda više od 100.000 - matematika je jasna.

Kolektivna identifikacija i anonimnost kako hakera, tako i drugih nezadovoljnih koje vezuje "skrivanje" pod ovom maskom, stvorila je jedan novi pokret kojima je "barutna zavera" i simbolika lika Gaja Foksa, danas, zapravo samo deo vizuelnog imidža globalnog pokreta.

- Smatram da je grupi "Anonymous" bila potrebna multifunkcionalna predstava kako bi sakrila njihov identitet, a istovremeno simbolizovala njihovu individualnost - "V for Vendetta" je priča o borbi jedne osobe protiv sistema - objašnja Lojd za BBC.

Protesti u Španiji u septembru; Foto: Beta/AP

(old_image)

S druge strane, poznati kritičar stripova Rič Džonston, u izjavi za BBC kaže sledeće:

- Ideja da V-maska bude politički simbol je smešna. To je isto kao kada biste poverovali da možete da srušite vladu uz pomoć svetlosne sablje ili He-Manovog mača.

Da li ti nosiš neku svoju V-masku protiv tiranije svih vrsta? Kako izgleda tvoja borba? Boriš li se uopšte?

Pogledajte još