Milioni palčeva gore, a koliko srednjih prstiju u oko?

Izbori u SAD su za nama tj. za Amerikancima. Ono što ostaje jesu slavlje pobednika i, naizgled, ponosno lice gubitnika.

Međutim, znate šta je večno? Pa efekat na društvenim mrežama, posebno na Facebooku.

Pre četiri godine, Barak Obama je napravio predizbornu online revoluciju. Išlo se toliko daleko da su mnogi smatrali da je upravo na Twitteru, Facebooku i putem mejlova Obama i dobio prethodne izbore. Ipak, to je preterivanje. Mada, moglo bi se reći da je Obama na društvenim mrežama još tada svima rekao "Yes We Can", u smislu, "da, možemo" uticati na svoje živote i putem Interneta.

U trenutku kada nastaje ovaj tekst, fotografija koja stavlja tačku na predizbornu kampanju demokrata, a zarez na vladavinu Baraka Obame imala je neverovatnih 2.283.354 "lajkova" i 263.627 "šerova". Tako je titula "najlajkovanije" i "najšerovanije" fotografije na Facebooku sada u rukama američkog predsednika.

U borbi za svoj drugi mandat, Obama i njegov izborni štab nisu zaboravili svoje fanove koji "i tako dan za danom pred kockastim ekranom" (monitora, laptopova, tableta, smartphone-ova itd.) provode svoje živote verujući da čine nešto za sebe i zajednicu. Celu akciju animiranja sve brojnijih glasača koji značajan deo života provode online, Obama je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici zaključio fotografijom koju možete videti iznad.

Romantičan pobednički zagrljaj sa suprugom Mišel, zatvorene oči političkog vizionara i osmeh zadovoljstva osvojili su brojne stanovnike planete Facebook koji nisu bili škrti na "lajkovima" i "šerovima".

A preko "bare", daleko od "obećane zemlje", neko "palac gore" vidi kao "srednji prst" u oko. Valjda je to taj balans...

Pogledajte još