Svedoci protiv Haradinaja su ubijani zbog nesposobnosti i aljkavosti Tribunala

U intervjuu za današnji "Informer" Vukčević je ocenio da je tragična sudbina svedoka posledica "nesposobnosti" činovnika iz Haga, koji su "aljkavo radili svoj posao".

Tužilac za ratne zločine, ocenjuje i da je optužnica protiv Haradinaja dosta tanka, uprkos tome što je Srbija učinila sve da pomogne Haškom tribunalu.

"Svestan sam da su dokazi protiv njega tanki, iako smo se mi stvarno trudili da pomognemo Haškom tribunalu. Međutim, oni su se dosta aljkavo i neprofesionalno poneli u tom slučaju", smatra tužilac.

On je precizirao da se ta aljkavost pre svega odnosi na njihov rad sa svedocima.
"Svedoci su bili osetljivi, naročito kad je reč o ratnim zločinima. Oni treba da govore o zločinima koji su se dogodili pre 20 godina, a pritom su to događaji koji su za njih izuzetno stresni. Oni ponovo treba da prođu kroz sve strahote koje su doživeli. Iskusan tužilac i sudija to mora da ima u vidu kada ispituje te ljude. Uprkos tome, Hag je za istražitelje odredio neke nesposobne činovnike, koji su sve upropastili", ocenio je Vukčević.

On ukazuje da je u procesu protiv Haradinaja ubijeno 19 potencijalnih svedoka.
"Haradinajev metod je poznat i to je metod svake mafije. Prvo idu upozorenja, pa pokušaj podmićivanja, zatim zastrašivanje i na kraju ubistvo. E, u ovom slucaju je došlo do ubijanja, što je ostale svedoke navelo na povlačenje", rekao je Vukčević napominjući da je to primer nesposobnosti Ljudi iz Haga.

"Haradinaj je tačno znao ko može da ga ugrozi. Čim čuje da se Hag za nekoga od njih interesuje, on im pripreti da ništa ne pričaju. A ovi iz Haga su sve to nespretno radili. Ti haški istražitelji skupljeni su s koca i konopca. Nisu znali jezik i mentalitet svedoka, nisu znali kako da priđu tim ljudima. A kad dođe do ubistva svedoka, onda Hag saopšti da nisu bili pod njihovom zaštitom".

(Tanjug)

Pogledajte još