Srbija je majka, ali keš je keš - Bogati Srbi pare ne drže u Srbiji

Domaći privrednici Miodrag Kostić, Miroslav Mišković, Milan Beko, Toplica Spasojević i Zoran Drakulić dve i po godine nakon apela bivšeg predsednika Borisa Tadića na ekonomski patriotizam najveći deo poslovanja obavljaju preko of-šor firmi u inostranstvu, piše "Blic".

Trenutno je najveći akcionar Kostićeve “MK grupe” sa preko 87 odsto udela u kapitalu firma registrovana u Švajcarskoj; stopostotni vlasnik Miškovićevog „Delta holdinga“ jesu “Hemslejd” i “Renijum” sa Kipra, dok su Bekova ”Laderna” i Spasojevića ITM grupa u stoodstotnom vlasništvu preduzeća registrovanih u Holandiji, odnosno na Kipru.

Prema podacima NBS za prvih pola godine, oko 1,6 milijardi evra su bile transakcije s najpoznatijim of-šor destinacijama Lihtenštajnom, Panamom, Kiprom, Britanskim Devičanskim Ostrvima, Holandijom i Luksemburgom u prvoj polovini ove godine.

To jasno ukazuje na činjenicu da domaćim privrednicima ne pada na pamet da vrate poslovanje u zemlju, kako im je to Boris Tadić poručivao na proleće 2010. Istini za volju, njegov apel je donekle urodio plodom. Tadić je poručivao da bi “bilo nedopustivo da neke domaće kompanije registrovane u inostranstvu kao of-šor preduzeća, ukoliko dođe do njihove prodaje, ne plate porez u Srbiji.“

Nimalo slučajno, nedugo potom je obznanjeno da će Mišković prodati svoj maloprodajni lanac “Maksi” belgijskom “Delezu”, piše "Blic". U martu ove godine Mišković je platio porez na kapitalnu dobit od 2,63 milijarde dinara za prodaju svog najunosnijeg posla, premda “Hemslejd”, formalni vlasnik „Maksija“, nije bio poreski obveznik Srbije.

Pogledajte još