SNS: Prekinuti sve kontakte s haškim Tribunalom

"Najoštrije osuđujemo oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju koja je, posle sramnog oslobađanja hrvatskih generala, drugo uzastopno, najstrašnije ponižavanje srpskih žrtava od strane Tribunala u poslednjih deset dana", piše u saopštenju SNS.

Ta stranka je ocenila da je Tribunal "sada konačno skinuo sve maske i po svojim aršinima utvrdio da niko nije kriv za ubijene Srbe i za njihov ezgodus u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije".

"Jasno nam je stavljeno do znanja da međunarodna pravda i međunarodno pravo ne važe za sve, da se donose političke, a ne pravne presude i da nema nepristrasnosti na koju nam je konstantno ukazivano",
ukazala je SNS.

Ta najuticajnija stranka u koaliciji koja čini Vladu Srbije istakla je da je Srbije prihvatila da se pravno obračuna sa svima koji su činili zločine, ali da "to nisu u stanju da učine ni haški Tribunal, niti deo naših komšija".

SNS
smatra da Srbija mora da bude jedinstvenija nego ikada i da svi razgovori sa Tribunalom moraju biti obustavljeni.

Tribunal je jutros po drugi put oslobodio Ramuša Haradinaja krivice za zločine nad civilima na zapadu Kosova 1998. godine. Zajedno sa Haradinajem, tadašnjim zapovednikom albanske paravojske u području Dečana, oslobođeni su i njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj.

Obrazlažući presudu, predsedavajući sudija Bakone Moloto iz Južne Afrike rekao je da je utvrđeno da "ne postoje verodostojni dokazi da je Ramuš Haradinaj znao za zločine u Jablanici".

(Beta)

Pogledajte još