Filmovi koji pogađaju direktno u metu borbe protiv side

Filadelfija (Philadelphia)
Ovaj film je pravi klasik i smernica mnogim filmovima na temu virusa HIV-a i side koji su nastali posle. Džonatan Demi je 1993. snimio film koji je Tomu Henksu doneo Oskara za portret Endrua Beketa, mladog advokata obolelog od side koji pred sud iznosi slučaj diskriminacije. Pored Henksa, snagu filmu daje i Denzel Vašington u ulozi advokata odbrane koji se bori sa sopstvenom homofobijom. Pored jedne priče koja na vrlo filmičan, ali direktan način otvara oči pred ovom potresnom temom, film "Filadelfija" je svetu doneo i jednu večnu pesmu Brusa Springstina "Streets of Philadelphia".

Deca (Kids)
Zastrašujuće, duhovito, realistično. Jedno ime kao veza: Leri Klark. Ovaj film iz 1995. neki nazivaju brutalnim, drugi remek-delom, jedno što je sigurno ovakve priče se dešavaju. Nemoralni skejtborder oboleo do side ima misiju da zarazi HIV-om što više devica. Međutim, jedna od zaraženih devojaka učiniće sve da ga spreči u njegovoj poremećenoj viziji. Urbani život pravo u lice - uzmi ili zaobiđi, to su "Deca".

Jesterdej (Yesterday)
Ovaj južnoafrički film iz 2004. bio je nominovan za Oskara za Najbolji strani film jer priča potresnu priču žene Jesterdej iz plemena Zulu obolele od side u zemlji sa najvećim procentom zaraženih HIV-om. Iako je verna suprugu, ona njegovo neverstvo doživljava kao višestruku kaznu - dokaz seksizma u južnoafričkom društvu, širenje bolesti i straha. Jedini cilj hrabre Jesterdej je da živi dovoljno dugo da vidi ćerku kako kreće u školu. Film koji zaslužuje čistu desetku za iskren i jednostavan pristup potresnoj temi.A bend je i dalje svirao (And the Band Played On)
Izuzetan TV film zasnovan na bestseleru novinara Rendija Šiltsa o otkriću virusa HIV, razvitku side i političkoj neaktivnosti kao reakciji na predstojeću epidemiju. Popularni glumci poput Lili Tomlin, Metjua Modina, Ričarda Gira, Alana Alde, Anđelike Hjuston, Stiva Martina, Lene Hedi i niza drugih odlučili su da u ovom filmu glume uz minimalne nadoknade verujući u poruku priče. I bili su u pravu. Iako su TV filmovi često "degradirani" u odnosu na bioskopske, ovo je jedno izuzetno ostvarenje Rodžera Spotisvuda sa ulogama koje će ostati zapamćene. Ceo film možete pogledati na linku u nastavku.Anđeli u Americi (Angels in America)

Pulicerom nagrađen komad Tonija Kušnera adaptiran je u dvodelnu mini-seriju kanala HBO koja je privukla veliku pažnju publike. Iako su mnogi mišljenja da adaptacija nije moćna koliko pisani original, ipak "Anđeli u Americi" su više nego vredni gledanja zbog izuzetnih uloga koje su ostvarili Ema Tompson, Meril Strip, Al Paćino i drugi. Tema ove mini-serije, koju je režirao Majk Nikols, smeštene u sredinu osamdesetih, je politička klima Reganove vladavine kada kreće epidemija side praćena socijalnim i političkim previranjima.

Podelite sa nama u komentaru filmove na temu side koji su vas najviše pogodili, potresli, pokrenuli na razmišljanje, osvestili, rasplakali... Ukratko: izazvali emociju!

Pogledajte još