Na Kosovu proplakala ikona Bogorodice!

Da je ikona proplakala tvdi i Aleksej iguman manastira Budisavci koji je je udaljen nekih 17 kilometara od Pećke Patrijaršije.

- Kad su se pojavile suze na ikoni, u manastiru je bilo dvadesetak ljudi. Nisam video šta se dešava dok mi nisu pokazali vernici. Isprva nisam verovao, izbrisao sam suze misleći da su trag od slučajno prosutog ulja, međutim, kad su se ponovo pojavile, shvatio sam da je ikona zaplakala - kaže iguman Aleksej.

Prema pisanju "Kurira" ikona Presvete Bogorodice počela je da plače dok je iguman Aleksej čitao akatist (himna blagodarnosti Presvetoj Bogorodici).

- Iz čista mira njeno lice postalo je vlažno. Približili smo se ikoni, a sa nje su lile suze! Majka Bogorodica je zaplakala. Prvo sam se naježio, a onda je među nama ubrzo zavladao spokoj. Nije bilo straha, već smo se osećali blagosloveni zbog čuda kojem smo prisustvovali - priča za Kurir 52-godišnji V. J., koji je u ponedeljak 26. novembra bio u manastiru Budisavci u istoimenom selu na Kosovu i Metohiji.

(old_image)

Ikona je proplakala na praznik Svetog Jovana Zlatoustog, a izvir Kurira priča da je posle izlaska iz manastira neobičan događaj prepričao svojim prijateljima koji mu nisu poverovali da se sve ovo i dogodilo.

- Kad sam izašao iz crkve, nisam mogao da dočekam da stignem kući i ispričam prijateljima šta se desilo sa ikonom. Moja porodica mi je sve poverovala jer zna da sam čovek od reči i da se s takvim stvarima nikad ne bi šalio, ali kad sam rekao komšijama, pojedini su ostali sumnjičavi. Tek kad se događaj malo razglasio po selu i kad su od mnogih čuli potvrdu moje priče, počeli su da veruju - kaže V. J. i dodaje da je mnogo puta video u novinama slične priče i da zna da se to dešava, ali nije potpuno verovao dok svojim očima nije video suze na ikoni. On se pita, kao i drugi vernici, da li suze imaju neko značenje.

Pogledajte još