Platini Hrvatima i Srbima: Fudbal je igra, a ne rat!

"Budući da je reč o kvalifikacijama za SP, te utakmice su u nadležnosti FIFA, a ne UEFA, ali ako bude incidenata, primenićemo sankcije, u to ne sumnjajte", rekao je Platini u intervjuu za "Jutarnji list".

On, međutim, nije imao konkretan odgovor na pitanje da li će u slučaju incidenata Srbija ili Hrvatska biti isključene iz kvalifikacija sa Svetsko prvenstva u Brazilu. Platini je ocenio da je za dobar imidž te dve zemlje važno da utakmice prođu bez nereda i da se odigraju u korektnoj atmosferi.

"Te dve utakmice su i dobra prilika da se provuče snažna pozitivna poruka, poruka poštovanja, tolerancije i pomirenja. Oni, koji ove dve utakmice žele da uzmu kao taoce za promovisanje nasilja, moraju da znaju da će snositi posledice",
istakao je Platni.

On je dodao da je "fudbal igra, a ne rat".

Platini je rekao će možda prisustvovati jednoj od te dve utakmice, ali da još nije odlučio hoće li to biti u Zagrebu, 22. marta 2013. godine, ili u Beogradu u septembru.

Na pitanje da li bi neredi i nacionalnistička ikonografija na utakmici sa Srbijom kompromitovali i ulazak Hrvatske u Evropsku uniju planiran početkom jula 2013, predsednik UEFA je rekao da bi eventualni incidenti "ocrnili sliku zemlje".

Uoči današnjeg dolaska na proslavu stote godišnjice Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), Platini je ponovo istakao potrebu oštre borbe protiv nasilja i huliganizma, o čemu će se takođe razgovarati tokom posete Zagrebu.

"Tačno je da Hrvatska, uostalom kao i Srbija, već ima jedan žuti karton, drugi bi imao pogubne posledice. Pažljivo pratimo šta se kod vas događa, znamo za svaki incident, za svaku 'bačenu baklju'", kazao je Platini i izrazio očekivanje da će nova vladajuća garnituta u HNS-u na čelu sa Davorom Šukerom rešiti taj problem.

On je dodao da vlast u Hrvatskoj mora da shvati važnost problema huliganizma, ali da se još čeka prava reakcija.

"Moj savet je da ne čekate predugo, jer bi posledice mogle da budu pogubne po hrvatski fudbal"
, zaključio je Platini.

(Beta)

Pogledajte još