Ljupkije stvorenje niste skoro videli: Pudu - najmanja vrsta jelena

Pre nekoliko dana, u šumama u blizini Santjaga (Čile) spašeno je mladunče najmanje vrste jelena na svetu - pudu. Ovaj ljupki mališan star oko mesec dana je trenutno smešten u prihvatilište gde se o njemu brinu stručnjaci. Mladunče, kada ojača, će najverovatni biti vraćeno u divljinu kako bi moglo da uživa u životu kakvom mu je priroda i namenila. Kako je mladunče pudua dospelo gde su ga pronašli, kao i šta se desilo sa njegovom majkom, još uvek se ne zna.

Pudui spadaju u grupu veoma ugroženih životinjskih vrsta. Uzrok njihovog istrebljenja su krčenja šuma i okrutni lov. Svega nekoliko pudua živi u zoološkim vrtovima u svetu.

Pudui su vrlo retka vrsta minijaturnih jelena koja živi na jugu Čilea i jugozapadnim delovima Argentine. Kada su odrasli dostižu visinu od 36 do 41 cm i težinu od 9 do 15 kg. Poput uobičajenih vrsta jelena, i mužjaci pudua imaju šiljate rogove, dugačke oko 10 cm.

Pudui su biljojedi koji zrelost, zbog svoje veličine, dostižu ranije od ostalih vrsta jelena, te su polno zreli sa svega 6 meseci. Mladunče pudua kada se rodi tek nešto je veće od mačeta. Životni vek im je od 8 do 10 godina.

Pogledajte još