Srbi proveli celu noć na Jarinju, traže sastanak s Nikolićem i Dačićem

Srbi sa severa Kosova proveli su noć na mestu gde je prošle nedelje počela a juče prekinuta gradnja integrisanog prelaza Jarinje koji će, po njihovom mišljenju, predstavljati granicu između Kosova i centralne Srbije.

Srbi se od ponedeljka nalaze na lokaciji gde treba da bude integrisani prelaz Jarinje pored puta Raška - Leposavić, a da budu tu tokom noći nije ih sprečilo ni hladno vreme praćeno kišom i susnežicom.

Oni su bili okupljeni oko logorskih vatri, u svojim automobilima i u šatoru gde se, kako javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta, mogu videti i jutros. Srbima su se sinoć oko 23 sata nakratko pridružili studenti iz Leposavića i Kosovske Mitrovice koji su se vraćali iz Beograda.

Saobraćaj preko Jarinja nije ometan tako da svi oni koji putuju iz pravca Raške na sever pokrajine i obrnuto prolaze bez većih zadržavanja uz kontrolu saobraćaja koju na prelazu obavlja Euleks.

Američki pripadnici Kfora kod Jarinja sa kosovske strane prelaza postavili su kontrolni punkt gde naizmenično propustaju vozila a neka od njih i kontrolišu u potrazi za ilegalnim oružjem. Mesto gde se nalaze kosovski Srbi je na teritoriji centralne Srbije a primetno je prisustvo pripanika MUP-a Srbije.

Nije zabeležen ni jedan incident a predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova pozvali su građane da ostanu na Jarinju do daljnjeg kako bi sprečili postavljanje integrisanog prelaza, za koji misle da će biti granica.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć nakon maratonske treće runde razgovora na visokom nivou u Briselu da se režim prelaska administrativnih linija neće menjati, da prelazi neće biti nove granice i apelovao na kosovske Srbe da veruju svojoj vladi.

"Režim se neće menjati, neće se naplaćivati carina", rekao je Dačić, ističući da se na njima neće naplaćivati carina i da će moći da se koriste srpska lična dokumenta i registarsek tablice.
"Ukoliko druga strana bude pravila probleme i ne bude se ponašala u skladu sa dogovorom, prekinućemo sprovođenje s porazuma", upozorio je Dačić.

Predsednici lokalnih samouprava sa severa Kosova zatražili su od Dačića i predsednika Republike Tomislava Nikolića sastanak na kome bi im objasnili šta je dogovoreno u najnovijim pregovorima sa Prištinom u Briselu o integrisnom upravljanju prelazima.
"Odbornici četiri SO zajedno sa rukovodstvima severnih opština ostaju na Jarinju, na novoj lokaciji predviđenoj za administrativni prelaz sve do vašeg obraćanja sa najnovijim dogovorenim rešenjima", navodi se u otvorenom pismu sinoć upućenom predsedniku i premijeru.

(Tanjug)

Pogledajte još