Šljivovica zlata vredna

Pod motom da je "šljivovica piće, lek i hrana do poslednjih dana" u paviljonu Cvijeta Zuzorić  organizovana je aukcijska prodaja unikatnih arhivskih šljivovih prepečenica starijih od deset godina.
Da li zbog toga što je voditelj aukcije pesnik Dobrica Erić umesto "šljivke" pijuckao samo vodu, na aukciji u Beogradu niko nije kupio nijednu od 33 ponuđene flaše. Kupci su se našli  tek posredstvom telefona, u dalekoj Americi, i to naši ljudi - Milan Miletić iz Njujorka koji je kupio prepečenicu za 2.200 evra i Goran Stošović iz Čikaga koji je pazario piće za 370 evra. 
Miletić je kupio šljivovu prepečenicu geografskog porekla iz kolubarskog okruga, "Prokupca" iz Prokuplja, čija se vrednost procenjuje na 4.800 evra. Ovo piće je pečeno od šljiva sorte "Požegača" i "Crvena ranka", čuvano je u hrastovom buretu 31 godinu, jako je 42 stepena, s dominantnim vanilinsko - likerskim ukusom.
Manji deo prihoda od prodaje  namenjen je proizvođačima, a veći deci bez roditeljskog staranja.
Na aukcijskoj prodaji najskuplje procenjena prepečenica  je vlasništvo Dušanke Stanković iz sela Milakovca kod Kraljeva. Njena prepečenica je stara 52 godine, čuvana je 41 godinu u hrastovom drvetu i 11 godina u zavoskanom balonu od stakla. Jaka je 43 stepena, procenjena je na 6.500 evra, s početnom aukcijskom cenom  od 3.900 evra. Po oceni stručnjaka, u ovom piću dominira  vanilinsko-četinarsko-likerski ukus.
Aukciju koja je osmišljena s ciljem da promoviše šljivovicu kao srpsko nacionalno piće organizovala je "Karić Fondacija".  

Pogledajte još