Srbi proveli i drugu noć na Jarinju

Par stotina Srba i prethodnu noć proveli su okupljeni na lokaciji gde treba da bude integrisani prelaz Jarinje, pored puta Raška - Leposavić, u svojim automobilima, uz logorske vatre i u šatorima.

Okupljeni Srbi traže garancije da na administrativnom prelazu neće biti naplate carine, odnosno da se ne pravi granica između centralne Srbije i Kosova.

Saobraćaj preko Jarinja nije blokiran, tako da svi koji putuju iz pravca Raške na sever Kosova i obrnuto prolaze bez većih zadržavanja, uz kontrolu saobraćaja koju na prelazu obavlja Euleks.

Vojnici Kfora kod Jarinja sa kosovske strane prelaza postavili su kontrolni punkt, gde naizmenično propuštaju vozila, a neka od njih i kontrolišu.

Na mestu gde se nalaze okupljeni kosovski Srbi, koje je na teritoriji centralne Srbije, primetno je prisustvo pripadnika MUP-a Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je Tanjugu da će danas u Predsedništvu Srbije državni vrh o dijalogu s Prištinom upoznati predsednike opština sa severa Kosova.

Na sastanku premijera, predsednika Tomislava Nikolića, predsednika parlamenta Nebojše Stefanovića i šefa vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina sinoć u Beogradu ispoljena je, prema Dačićevim rečima, puna saglasnost svih učesnika i potvrđena jedinstvena državna politika po pitanju Kosova i Metohije.

Dačić je rekao da je informisao šefa države, predsednika skupštine i šefa vladine kancelarije o rezultatima najnovijih razgovora u Briselu, kao i o razgovorima uoči objavljivanja mišljenja Evropskog saveta o napretku Srbije u evrointegracijama.

(Tanjug)

Pogledajte još