Kultne pesme iz domaćih filmova

Nadlanu.com podsećanje na dobra stara vremena domaće kinematografije jednostavno mora da počne kultnim filmom "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana i pesmom koja je ostala za sva vremena kao dokaz pravog duha ovog naroda koji peva i kada je najgore.

Naravno, opet sjajni Slobodan Šijan i Dušan Kovačević koji zaslužuju da se nađu na samom početku ovog podsećanja na kultne pesme iz domaćih filmova. Iako ova pesma nije originalno nastala za film "Maratonci trče počasni krug" bez njega malo ko bi je znao. Upravo je to moć velikih filmova!

Bez pogovora, Zoran Simjanović je jedan od najvećih genija domaće filmske muzike. Zato je pesma "Floyd" koju maestralno izvodi Dado Topić možda i najbolja pop filmska numera svih vremena. Da li je potrebno isticati koliko je "Nacionalna klasa" moćan film?

Pesma "Nemoj da brigaš" iz filma "Balkan Ekspres" još jedan je izuzetan pokazatelj duha ovog naroda koji "udara brigu na veselje" i kada lete meci, gladuje... Ove stihove treba držati na usnama uvek. Maestralna Tanja Bošković!

U vreme filma "Šećerna vodica" tadašnja Jugoslavija je imala elektro pop scenu na kojoj može da joj pozavide mnogi. Pesma "Sama" je apsolutni Nadlanu.com favorit, isto koliko je i ovaj film i genijalna Sonja Savić. Zauvek si u našim srcima, Sonja!

Za jednim Nadlanu.com favoritom sledi drugi, veliki favorit. Film "Davitelj protiv davitelja" i VIS Idoli u svojim najboljim godinama.

Ako je jedna glumica svojim glasom i interpretacijom otopila velike ekrane onda je to Anica Dobra u filmu "Crni bombarder" Darka Bajića. Opasno dobro, opasno dobro... "Svečane bele košulje" je pesma i za današnje žurke.

Možda onaj Bajaga iz osamdesetih nije ni sanjao da će postati kafanski hit. Međutim, čak ni roker poput njega ne treba toga da se stidi. Pesma "Moji su drugovi" iz filma "Ni na nebu ni na zemlji" je omiljena brojnim ljubiteljima "kapljice". Uostalom, njegova pesma je postala mnogo veća od samog filma.

Naravno, znamo da su Vampiri na neki način muzički obeležili kultni film Srđana Dragojevića "Mi nismo anđeli". Ali, "Čekala sam" i baš ovo izvođenje jesu pokazatelj prave filmske snage.

Oliveri Katarini, kada je s filmom "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića obišla ceo svet, niko nije verovao da nije Romkinja. O toj glumačkom trudu govorimo kada kažemo maestralno.

Emir Kusturica je oduvek imao osećaj kako da filmom, a i muzikom koja je neizostavan deo magije, privuče pažnju celog sveta. Film "Dom za vešanje" je to uradio, a sa njim i pesma "Ederlezi" koja je romski klasik. Naravno, Goran Bregović je uvek umeo da nanjuši nešto što može da provuče kroz svoje "vešte prste" i nastala je čuvena pesma "Đurđevdan".



"Kako je propao rokenrol"
je jedan od omiljenih domaćih omnibusa svih vremena. A ova pesma, možda nije sasvim cela pesma, ali jeste nezaboravni muzički momenat iz jednog domaćeg filma.

Pilotima i Kikiju Lesandriću je serija/film "Zaboravljeni" iz najboljeg perioda karijere Darka Bajića, dala krila koja su ih uvukla u srca mnogih. Nekima samo zbog te pesme, a nekima zauvek.

"Poslednji krug u Monci" i autor muzike za ovaj film Oliver Mandić ostavili su značajan trag u istoriji originalnih saundtrekova domaće kinematografije. Ova pesma je favorit mnogih, možda je vole i više od samog filma...

A sada red muzičko-filmskih "poslastica"... Ne treba se folirati da ovo ne znamo! Kultno je, ipak, širok pojam, a film je, na kraju, umetnost zabave. Ili zabavna umetnost?! Možda se negde i izgubi umetnost, ali ostane zabava, što je ponekad dovoljno.
(Hvala Dušici Antić Rašić na stručnoj pomoći oko "poslastica"!)

I za kraj nešto da zagreje srce, razneži, dodirne... Treš nad treševima! Lejdi Gaga je bila u pelenama dok je Gaga iz Kasidola žarila i palila u filmu "Slatko od snova". Nego, kako su to podnele sve one devojke koje su padale u nesvest na svaki Bakočev namig?!

Pogledajte još