Euleks: Srbi na severu Kosova moraju da plaćaju carinu!

O suprotnom mora da se odluči na pregovorima predsednika vlada Srbije i Kosova u Briselu.

"U suprotnom sledi prvo prekršajna, a potom i krivična prijava", rekao je Men na sastanku sa privrednicima severa Kosova na Jarinju i dodao da treba da se sačeka ishod "današnjeg dijaloga koji u Briselu vodi premijer Srbije Ivica Dačić", prenosi B92

Ukoliko nakon toga bude eventualnih promena, Men je obećao da će privrednike obavestiti telefonom, rekao je predstavnik privrednika sa severa Kosova Slaviša Milentijević.

Pored Mena sa privrednicima je razgovarao i Jorgos Makarikis, politički savetnik misije EU.

Privrednici su ponovili svoj stav da se carinjenjem robe za sever Kosova krši Sporazum o integrisaom upravljanju prelazima, postignut u pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.

Milentijević je naveo da su im predstavnici Euleksa kazali da ta misija radi po starim zakonima Kosova i da su Srbi dužni da plombirane kamione sa robom, bilo da se radi o akciznim proizvodima ili o komercijalnoj robi, voze na carinjenje ili na terminal u južnoj Mitrovici ili na Merdaru.

Privrednici su kazali da će "osmisliti dalje poteze obzirom da se na severu Pokrajine već oseća nestašica nafte i nafnih derivata, ali i osnovnih životnih namirnica".

Oni su kazali da su od 10. decembra, kada je počela primena Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, zatvoreni svi alternativni putni pravci koji vode na sever Kosova.

Dodatne teškoće privrednicima koji su robu prevozili ovim putevima, prema njihovim rečima, postavila je poreska administracija Srbije,koja ne izdaje potrebnu dokumentaciju i ne obezbeđuje pratnju za kamione i šlepere koji su išli preko Kopaonika i Rogozne do severnog dela Kosova i Metohije.

Srbi su zapretili da će ponovo blokirati prelaze ako se ne poštuju garancije koje su 6. decembra dobili od Vlade Srbije.

Pogledajte još