Malovićeva i Dulić traže da još šest meseci primaju poslaničku platu

Dulićev zahtev predsednik Administrativnog odbora je ocenio kao "nemoralan". Odbor će o tome, kako je rekao Babić, odlučivati na sednici koja će biti održana u četvrtak ili petak i to u formi e-parlamenta.

Malovićeva i Dulić bili su u stalnom radnom odnosu u parlamentu i po tom osnovu su i zatražili to zakonsko pravo. Babić je kazao da Dulić i Malovićeva imaju zakonsko pravo na naknadu na ime ličnog dohotka, ali je ocenio da je njihov zahtev nemoralan, prenosi "Blic".

"Imamo opoziciju koja i kada izađe iz parlamenta i podnese ostavke, iako su izuzetno imućni i imaju svoja radna mesta kao što ga ima Dulić kao ortoped, traži da ih i dalje finansiraju građani, što mislim da je krajnje nemoralno" - rekao je Babić.

"Ne kažem da to nije u skladu sa zakonom, na žalost, ali u svakom slučaju nije u skladu sa moralom - da se u trenutku kada se država Srbija i vlada bore za smanjenje javnog duga, za održavanje deficita u intervalu od 3,4 do 3,6 odsto BDP, kada se vlada i potpredsednik Aleksandar Vučić bore sa vrhunskim kriminalom i korupcijom, bivši poslanici DS bave samo svojim ličnim interesima", dodao je Babić.

Malovićeva i Dulić podneli su ostavke na poslaničke funkcije nakon što je novi predsednik DS Dragan Đilas na Izbornoj skupštini te stranke rekao da bi to trebalo da učine svi bivši ministri DS zbog loših rezultata.

Prema Zakonu o Narodnoj skupštini, poslanik koji ostvaruje platu u Narodnoj skupštini ima pravo na naknadu plate po prestanku poslaničke funkcije u visini plate koju je imao na dan prestanka funkcije, a najduže šest meseci.

Pogledajte još