EU nam bar još neko vreme neće ponovo uvesti vize

Fajon je za "Novosti" objasnila da su pregovori evropskih institucija o usvajanju tog mehanizma "propali, što znači da mehanizam neće brzo biti usvojen".

Glavni problem je, prema njenim rečima, bio taj što su pojedine zemlje, na čelu s Nemačkom, htele da ponovo otvore već dogovorena poglavlja iz mehanizma, koji se usaglašavao između EP i Evropskog saveta.

Predlog EP bio je vrlo fleksibilan i mnogo bolji za zapadni Balkan od prvobitnog teksta. Izbacili smo kvote i uveli formulaciju u kojoj se, između ostalog, kaže da bezvizni režim može da bude suspendovan samo u slučaju izuzetnog priliva azilanata, navela je Fajon.
"Bilo je dogovoreno da tako ostane i da nadalje razgovaramo samo o reciprocitetu. Neke zemlje na čelu s Nemačkom su, međutim, tražile promenu već postignutog dogovora, na šta nismo pristali", dodala je ona.

Oko predloga Evropske komisije (EK) za uvođenje suspenzije bezviznog režima već se izvesno vreme vode konsultacije u evropskom trouglu Parlament - Komisija-Savet.
"Ostalo je bilo da se samo dogovorimo oko reciprociteta. Ovo jedino otvoreno pitanje nije se direktno ticalo zapadnog Balkana", kazala je Fajon.

Ona je objasnila da je reč o zahtevu EP da se u celom paketu mera utvrdi i mogućnost da EU automatski suspenduje bezvizni režim s određenom državom koja uvede vize s nekom od zemalja članica EU, kao što je to nedavno bilo u odnosima između Kanade i Češke Republike.
"I, umesto da se dogovaramo samo oko toga, neke zemlje članice su ponovo otvorile pitanje Balkana", rekla je Fajon.

"Novosti" iz dobro obaveštenih izvora u evropskim institucijama saznaju da se, zapravo, radi o istih onih šest zemalja potpisnica pisma kojim se, jesenas, tražilo ubrzanje usvajanja mehanizma za suspenziju, iz straha od prevelikog broja lažnih azilanata.

Najglasnija je, prema pisanju dnevnika, bila Nemačka, koja je predvodila grupu od još pet zemalja: Francusku, Švedsku, Holandiju, Belgiju i Luksemburg.

Kako "Novosti" saznaju, šest zemalja je tražilo ne samo ponovno uvođenje procenata, nego su i insistirali da se tekst usvoji odmah, da bi vizni režim, po potrebi, mogao da stupi na snagu već ove zime.

Pregovori su, prema rečima Fajonove, tako propali krajem decembra.

Fajon je najavila da će EP stupiti u kontakt s novim predsedavajućim EU, Irskom, kako bi ustanovio u kojem će pravcu ići ovaj dosije i kako će pregovori napredovati.
"U svakom slučaju, sigurno je da u dogledno vreme neće doći do uvođenja mehanizma za suspenziju bezviznog režima", rekla je ona.

(Tanjug)

Pogledajte još