Tužilaštvo otvorilo predmet "Naši", policija ispituje aktivnosti

Tužilaštvo je formiralo predmet i naložilo policiji da ispita poslednje aktivnosti ultranacionalističke organizacije "Naši" kao što su paljenje zastave AP Vojvodine i lepljenje plakata protiv NVO, pojedinaca i medija, kako bi utvrdili da li je tim aktivnostima kršila Ustav, prenosi B92.

Ukoliko tužilaštvo dođe do zaključka da jeste, ponovo će tražiti njihovu zabranu, potvrđeno je za B92 u Višem tužilaštvu.

Funkcioner SNS Vladimir Cvijan izjavio je za list "Danas" da postoje "nove okolnosti“ zbog kojih je moguće da se ponovo pokrene inicijativa pred Ustavnim sudom Srbije za zabranu SNP Naši.

Zaštitnik građana Saša Janković juče je izjavio da je zabrinut zbog plakata organizacije "Naši" koji optužuju nevladine organizacije, NUNS i medije da sarađuju sa stranim obaveštajnim službama.

Aktivisti SNP Naši su u nedelju uveče ispred prostorija LSC spalili zastavu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Zbog ovih i niza sličnih dešavanja, Liberalno demokratska partija optužila je vlast da je u Srbiji stvorila atmosferu linča i da su joj kao sredstvo za to poslužili tabloidi i organizacije koje je trebalo zabraniti.

Veći broj nevladinih organizacija okupljenih u Kuću ljudskih prava uputio otvoreno pismo republičkoj tužiteljki Zagorki Dolovac da reaguje na pretnje predstavnicima organizacija civilnog društva i medijima ili da podnese ostavku.

U otvorenom pismu tužiteljki, Kuća ljudskih prava uz podršku više od stotinu organizacija i pojedinaca, navela je da se ni u jednom od slučajeva pretnji nevladinim organizacijama, medijima i pojedincima koji se zalažu za zaštitu ljudskih prava nije oglasilo tužilaštvo niti je pokrenut bilo kakav postupak i zatražila utvrđivanje odgovornosti za ćutanje tužilaštva.

"U pitanju su dela koja se gone po službenoj dužnosti, a počinioci se potpisuju punim imenom i prezimenom. Ne postoji nijedno opravdanje za ćutanje tužilaštva"
, piše u otvorenom pismu i dodaje da u najkraćem roku Kuća ljudskih prava očekuje konkretne akcije državne tužiteljke.

Navodi se da su ekstremističke organizacije, ohrabrene nereagovanjem države i protivzakonitim postupcima, poput zabrane Parade ponosa, sve glasnije i sve radikalnije u svojim zahtevima.

"Najnovije štampanje i lepljenje poternica za medijima i organizacijama koje mesecima nekažnjeno proganjaju predstavlja još jedan dokaz jačanja ovih grupacija. Jedan od razloga njihovog osećaja sigurnosti nesumnjivo je i činjenica da javno tužilaštvo nije pokrenulo zakonom predviđene postupke", navodi se u otvorenom pismu.

U pismu je ocenjeno da je iz hronologije svih pretnji i napada, od pravljenja spiskova zamenika ministra kulture do najnovijih pretnji smrću članovima redakcije e-novina i poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić i paljenja vojvođanske zastave, jasno da se situacija radikalizuje i da se nasilnici osećaju zaštićenim i ohrabrenim da nastave svoje delovanje.

"Očekujemo da svoju funkciju obavljate savesno i pokrenete niz postupaka protiv onih koji svakodnevno urušavaju pravni sistem ili da, u suprotnom, podnesete ostavku na funkciju", piše u otvorenom pismu.

Kuća ljudskih prava je poručila Zagorki Dolovac da, kao što ona već zna, u tim postupcima ekstremističkih grupacija i pojedinaca ima elemenata više krivičnih dela.

"U pitanju je širok raspon, od povrede ravnopravnosti, ugrožavanja sigurnosti, pa do rasne i druge diskriminacije, krivičnog dela koje pruža jasan osnov za krivično kažnjavanje onih koji proganjaju organizacije i pojedince zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi", navodi se u otvorenom pismu.

Desničarska organizacija "Naši" već godinama unazad ima aktivnosti koje uznemiruju javnost - nasilno su prekinuli i zabranili tribinu “Peščanika” 3. decembra 2007, organizovali su protest i istakli nacistička obeležja 5. marta 2011, spalili vojvođansku zastavu 12 marta 2012. Ustavni sud je ipak ocenio da nema osnova da se njihov rad zabrani.

Šta je premijer Srbije Ivica Dačić izjavio povodom akcije ultradesničarske organizacije “Naši” koja poslednja dva dana lepi plakate širom Srbije sa spiskom nepodobnih - možete pročitati ovde.

(B92)

Pogledajte još