Lavrov: EU uzurpirala istragu o trgovini organima na Kosovu

"Na žalost, nailazimo na nekonstruktivan stav Evropske unije, koja je uzurpirala istragu koja ide tako-tako. Istragu čak, po mom mišljenju, lagano zatvaraju", rekao je danas Lavrov na konferenciji za novinare.

On je rekao da će Rusija podržati poziciju Beograda da u istragu treba da se uključe Ujedinjene nacije.
"Srbija ima plan da to pitanje pokrene pred Savetom bezbednosti UN kako bi se UN uključile u istragu i mi ćemo takve planove podržati", rekao je ruski ministar.

Moskva je danas izrazila zabrinutost zbog porasta vandalizma na Kosovu, a od međunarodnih snaga zatražila da preduzmu neophodne mere i pronađu i kazne ljude koji stoje iza ovih varvarskih akata.

Kako javlja Itar-tass, portparol ruskog ministarstva spoljnjih poslova Aleksandar Lukaševič izjavio je da je proteklih dana oskrnavljeno više od 150 srpskih grobova, dok je spomenik iz Drugog svetskog rata dignut u vazduh.

Moskva je naročito nezadovoljna pokušajem uništavanja pravoslavnog manastira u Đakovici i paljenjem pravoslavne crkve u Obiliću, navodi ruska agencija.
"Mi zahtevamo od međunarodnih snaga na Kosovu da, u skladu sa svojim mandatom, preduzmu neophodne mere i pronađu i kazne ljudi koji stoje iza ovih varvarskih akata i spreče takve incidente u budućnosti", istakao je Lukaševič.

Portparol Specijalnog istražnog tima EU Jurij Las izjavio je danas da je istraga o trgovini organima na Kosovu, pokrenuta na osnovu izveštaja Dika Martija, "u toku" i da dobro napreduje, iako operativni deo posla nije uvek vidljiv.

(Tanjug)

Pogledajte još