Pištaljka: Šutanovac spiskao 850.000 evra za softver

0

Nadogradnju softvera koji je pre dve godine Ministarstvo zdravlja poklonilo Ministarstvu odbrane, građani Srbije su, prema saznanjima sajta Pištaljka, platili četiri puta skuplje nego što je plaćen izvorni softver. Posao, koji je trebalo da ima tri faze od kojih je samo ova prva plaćena 90.000.000 dinara, Ministarstvo odbrane ugovorilo je, kako navodi Pištaljka, po tajnom postupku sa firmom „Komtrejd“, po poverljivoj proceduri, bez javnog poziva, u direktnim pregovorima.

Dragan Šutanovac, ministar odbrane u to vreme, međutim, kaže za “Blic” da je ceo postupak nabavke, po jasnoj proceduri, sprovodila nadležna uprava Ministarstva odbrane, a da je nosilac nabavke bila Uprava za telekomunikacije i IT za potrebe VMA.

– U postupku nabavke ministar ne učestvuje niti u proceni vrednosti niti u pregovaranju oko konačne cene, već to rade stručne komisije. Državni revizor je kontrolisao rad Ministarstva odbrane i nije utvrdio nepravilnosti u slučaju ove nabavke – kaže Šutanovac.

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je logično bilo pokloniti softver Ministarstvu odbrane da bi ga iskoristili za informatizaciju VMA.

– Ako smo jednom platili taj softver, normalno je da ga ustupimo i drugom ministarstvu. Šta je dalje radila vojska s tim, nije pitanje za mene – kaže Milosavljević.

(Izvor: Blic)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.