Država kontroliše frizure u Severnoj Koreji: Žene biraju od 18, muškarci od 10 odobrenih stilova!

Kako se dame u Severnoj Koreji ne bi previše vodile "otrovnim" zapadnjačkim modnim trendovima kada su frizure u pitanju, država tj. komunistički režim je odlučio da i u to umeša prste. Tako, verovali ili ne, u Severnoj Koreji postoji 18 propisanih frizura za žene i nijedna dama ne sme da izabere neku drugu, prenosi "Index.hr".

Po frizurama je moguće razlikovati udate od neudatih žena. Udate žene tako ne nailaze na odobravanje ako im frizure nisu kraće, a slobodnim ženama dopušteno je da se malo "razigraju" i nose čak i pletenice ili, u posebnim prilikama, trake u kosi.

Komunistički čelnici smatraju da odobrene frizure odolevaju zapadnjačkom uticaju i neumerenosti, pa tako u jednom od salona u Pjongjangu na zidu stoji uramljena "ponuda" frizura koje je poželjno da dame imaju, ako ne žele da budu kritikovane zbog svog "slobodnog ukusa".

Uz tradicionalne haljine, žene uglavnom nose ravno očešljanu kosu, ali uz odeću u zapadnom modnom stilu mogu i da se malo "opuste" i nose kovrdžave frizure, pa čak i da stave.

(old_image)

Ako ste pomislili da je muškarcima lakše, razmislite ponovo. Štaviše, njima je još gore jer im je dozvoljeno da izaberu jednu od svega deset različitih frizura.

Još 2005. državna televizija Severne Koreje emitovala je petodelni serijal naziva "Šišajmo se u skladu sa socijalističkim načinom života", u kojem su se promovisali prihvatljivi stilovi koji nisu bili ograničeni samo na frizure već i na odevanje. Skrivene kamere hvatale su "bezobrazne" građane čiji modni stil je odudarao i javno ih stavljao na stub srama zbog neprimerenog stila. Bilo je čak i saveta kojima se sugerisalo da postoje zdravstveni razlozi za šišanje, jer "duga kosa mozgu krade energiju".

Pogledajte još