Tаči: Načelna saglasnost da se raspusti srpska policija na severu Kosova

Kosovski premijer Hašim Tači informisao je danas predsednicu Atifete Jahjagu da je tokom njegovom susreta s premijerom Srbije Ivicom Dačićem 19. i 20. februara u Briselu postignuta načelna saglasnost da se rasformiraju policijske i obaveštajne strukture Srbije na severu Kosova.

Tokom razgovora u Briselu, uz prisustvo šefice za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton, postignut je i dogovor o formiranju asocijacije opština sa srpskom većinom na severu zemlje, kao i da se u četiri opštine na severu održe izbori za skupštine opštine i za gradonačelnike, a da se ponovo pokrene pravosudni sistem stvaranjem sudova u Leposaviću i Zvečanu.

U saopštenju iz kabineta Jahjage navodi se da je premijer Tači rekao da su ova rešenja u okviru punog poštovanja Ustava i kosovskih zakona i da imaju snažnu međunarodnu podršku, da su funkcionalna i prihvatljiva za sve građane, dok je kosovska predsednica istakla da se svi sporazumi postižu po najvišim evropskim normama, te da "obezbeđuju suverenitet, teritorijalni integritet i ostvarivanje vlasti na celoj teritoriji zemlje".

Predsednica Jahjaga je dala punu podršku dijalogu koji se vodi u Briselu i istakla da se ovim potvrđuje da je "dijalog jedini uspešna put za normalizaciju odnosa između dve susedne, nezavisne i suverene države".

Kosovski premijer
je informisao Jahjagu i o pripremama i očekivanjima od sledećeg sastanka sa premijerom Dačićem koji je zakazan za 4. mart. Opširnije OVDE.

S media, Tanjug

Pogledajte još