Vlada Srbije formira posebna tužilaštva za huligane

Na sednici Saveta za sprečavanje nasilja u sportu, kojoj je predsedavao predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, najavljeno je da će biti pokrenuta inicijativa za izmene zakonskih i drugih akata kako bi se ubrzali procesi protiv nasilnika. Te izmene podrazumevale bi i formiranje posebnih tužilaštava i sudskih odeljenja koja će procesuirati huligane.

U saopštenju Vlade navodi se da nasilje na sportskim terenima ugrožava nacionalne interese Srbije.

Posebno je naglašeno da treba eliminisati veliki uticaj organizovanih kriminalnih grupa koje zloupotrebljavaju navijače.

"Treba pooštriti kaznenu politiku prema aktima nasilja i ažurnije procesuirati prekršajna i krivična dela. Ubrzo će biti formirana posebna tužilaštva i sudska odeljenja koja će procesuirati nasilnike na sportskim priredbama", navodi se u saopštenju.

Savet je objavio i da se priprema paket mera za preventivno delovanje u okviru sportskih saveza i procesa obrazovanja, kojim bi se uspostavio trajni sistem eliminacije nasilja na sportskim takmičenjima.

U saopštenju se navodi da je ministarka omladine i sporta Alisa Marić "zahtevala" centralizovanu i sinhronizovanu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštava i sudstva, kao i sportskih asocijacija, kako prilikom svakog incidenta tako i u cilju preventivnog delovanja.

"Suzbijanje nasilja je imperativ očuvanja srpskog sporta, bezbednosti sportista i navijača koji bi želeli da sa svojim porodicama uživaju u sportskim nadmetanjima", rečeno je na sednici Saveta za sprečavanje nasilja u sportu.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još