Kabul: 18 mrtvih za vreme posete američkog sekretara za odbranu

Samo pola sata kasnije u Kostu u još jednom napadu poginulo je devetoro, od kojih osmoro dece dok je još dvoje povređeno u napadu na avganistansko-međunarodnu patrolu.

Portparol avganistanskog ministarstva odbrane general Mohamad Zahir Azimi potvrdio je da se bombaš samoubica, koji se dovezao biciklom do ministarstva odbrane u prestonici, jutros nešto pre devet sati po lokalnom vremenu, digao sebe u vazduh na oko 30 metara od ulaza u ministarstvo, prenela je agencija AP.

Eksplozija je uzdrmala celu oblast, a porparol talibana Zabiulah Mudžahid saopštio je novinarima putem mejla da su talibani preuzeli odgovornost za napad u Kabulu i naveli da je to "poruka američkom sekretaru za odbranu".

Hejgl se nalazio u objektu američkih snaga u Kabulu, oko kilometar od mesta napada, mada je portparol avganistanskih Međunarodnih bezbednosnih snaga za pomoć (ISAF) naveo da se Hejgl nije nalazio u blizini eksplozije i da je bio "na sigurnom mestu u jednom od objekta ISAF-a u Avganistanu".

U dugom napadu jutros je samoubica digao sebe u vazduh neposredno pored zajedničke patrole avganistanskih policajaca i međunarodnih snaga u Kostu, potvrdio je portparol guvernera provincije Barjalaj Vakman.

Napadač samoubica hteo je da mu na meti bude zajednička patrola u gradu Kost, ali je uočen i policajac ga je uhvatio, navela je policija za AFP i dodala da je napadač uspeo da aktivira bombu i ubije sebe, policajca i osmoro dece, dok je dvoje dece u napadu ranjeno.

Izovor: Tanjug

Pogledajte još