ŽENE MORAJU DA NOSE BURKU KOJA IM POKRIVA SVAKI DEO TELA: Talibani doneli najradikalniju odluku otkako su se vratili na vlast

Vrhovni vođa Avganistana i lider talibana Hibatula Akundžada ove subote naredio je ženama u toj zemlji da u javnosti nose burku koja im pokriva svaki deo tela.

Ova uredba označava jednu od najstrožijih kontrola nametnutih ženama otkako su ovi islamisti ponovo došli na vlast u Avganistanu.

- Trebalo bi da nose čadore (burka od glave do pete) jer je to tradicionalno i sa poštovanjem - navodi se u dekretu koji je izdao Hibatula Akundžada, koji su talibanske vlasti objavile na svečanosti u Kabulu, prenosi Dojče vele.

Idealna za pokrivanje lica je sveobuhvatna plava burka, navodi se u saopštenju. Ova burka je postala globalni simbol prethodnog talibanskog režima od 1996. do 2001. godine. U uredbi se navodi da je ta mera uvedena "kako bi se izbegle provokacije prilikom susreta sa muškarima koji nisu mahremi, odnosno odrasli bliski muški rođaci".

U saopštenju se navodi da su starije žene i devojčice izuzete od ove naredbe. U uredbi se dodaje da je bolje da žene ostanu kod kuće ako nemaju posla napolju.

- Ako žena nije pokrila lice van kuće, njen otac ili najbliži muški rođak, bi završio u zatvoru ili bi bio otpušten sa državnih poslova - navodi se u uredbi.

Dekret o burki je najnoviji potez talibana da ograniče prava žena. U martu su promenili pravilo kojim bi se devojčicama dozvolilo da pohađaju osnovne i srednje škole.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još